Vesti
Politika

Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Viola fon Kramon Taubadel (Foto Evropska unija)

"Ovaj samit za Zapadni Balkan je bio potpuni neuspeh. Moram da priznam da sam strašno razočarana", naglasila je Fon Kramon u intervjuu za Euractiv, prenosi European Western Balkans.

Podsetila je da je samu sebe ova Evropska komisija nazvala "geopolitičkom", a šest blkanskih lidera otputovali su u Brisel i nisu dobili ništa.

"Ni Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata, što je još gore, Severna Makedonija i Albanija nisu dobile otvaranje pristupnih pregovora. Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine. Ovo je zaista katastrofalan singal. Samo je jedna osoba srećna je zbog ove situacije, a ona sedi u Kremlju", rekla je Fon Kramon.

Na pitanje da li je propuštena prilika da se Srbiji tokom samita poruči da se uskladi sa spoljnom politikom EU i sankcijama Rusiji, ona je izjavila da time nije iznenađena jer niko pred Srbiju nije stavio pravi argument.

"Pravi argument bi trebalo da bude: ako se ne uskladite sa spoljnom politikom, onda ćemo vam suspendovati sredstva. Ali takav argument nisam čula da je neko izgovorio", rekla je Viola fon Kramon dodajući da je tokom nedavne posete Beogradu od civilnog društva saznala da postoji bojazan da ukoliko bi vlast uvela sankcije Rusiji, da bi odustala od demokratskih principa u Srbiji – slobode medija, partijskog pluralizma...

Govoreći o Otvorenom Balkanu, ona je ocenila da je to inicijativa koja nije zasnovana na principima, standardima i kriterijumima EU, dodajući da bi ukoliko se ona nastavi, to moglo potkopati proces pristupanja Evropskoj uniji.

Komentarišući odluku da se Ukrajini i Moldaviji da status kandidata za članstvo, Fon Kramon je to ocenila kao "jeftinu odluku".

"EU ne košta ništa da im se da status kandidata u geopolitički veoma napetoj situaciji. Oni sa ovim statusom kandidata mogu biti u čekaonici, kao što smo to videli od Turske, ili Zapadnog Balkana. Status kandidata je nešto najmanje što su lideri EU mogli da urade, bez ikakvih finansijskih obaveza", izjavila je Fon Kramon dodajući da je ipak dobro imati jedinstvo unutar EU oko Ukrajine u trenutku dok se vodi "strašan rat".Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022