Vesti
Politika

Fon Kramon: Vizna liberalizacija i dijalog treba da ostanu odvojena pitanja

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da vizna liberalizacija za Kosovo i dijalog pod pokroviteljstvom EU treba da ostanu odvojena pitanja.

Fon Kramon: Vizna liberalizacija  i dijalog treba da ostanu odvojena pitanja
Viola fon Kramon Taubadel (Foto Evropska unija)

Fon Kramon je na svom Tviter nalogu navela da je vizna liberalizacija za Kosovo davno zakasnila i da mora biti odobrena.

"Njeno današnje uklanjanje sa dnevnog reda Saveta EU apsolutno neprihvatljivo. Vizna liberalizacija i dijalog Kosova i Srbije koji vodi EU moraju da ostanu odvojena pitanja!", rekla je Fon Kramon.

Ona je uz objavu postavila i izjavu koju je potpisalo nekoliko evroposlanika, a u kojoj se navodi da što pre treba ispuniti obećanje o viznoj liberalizaciji.

"Čvrsto verujemo da je mesto Kosova u EU i nadamo se da će prvi korak u tom pravcu biti trenutna bezuslovna potvrda datuma liberalizacije viznog režima. Mirno rešavanje trenutne krize na severu Kosova samo će dodatno potkrepiti taj put", navodi se u izjavi.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022