Vesti
Politika

Fon Kramon: Nešto treba dati i Balkanu

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Viola fon Kramon-Taubadel izjavila je da se u slučaju davanja kandidatskog statusa Moldaviji i Ukrajini mora nešto dati i zemljama Zapadnog Balkana kako bi Evropska unija (EU) pokazala da je kredibilna, a to, između, ostalog podrazumeva i kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu (BiH).
Fon Kramon: Nešto treba dati i Balkanu
Viola fon Kramon (Benoit Bourgeois/European Union 2019/EP)

"Mi, evropski parlamentarci, uvek govorimo da u slučaju da se kandidatski status dâ Moldaviji i Ukrajini, takođe moramo dati nešto zemljama Zapadnog Balkana da bismo pokazali da smo kredibilni i da poverenje u nas nije u potpunosti izgubljeno", rekla je Fon Kramon-Taubadel novinarima u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje šta bi podrazumevalo vraćanje kredibiliteta, ona je odgovorila da se radi o kandidatskom statusu za BiH, otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te vizna liberalizacija za Kosovo.

Istakla je da nije upoznata o navodnom slovenačkom prijedlogu u vezi za kandidatskim statusom BiH.

"Svi mi smo protiv bilo kakvog ubrzavanja, pravljenja prečica ili pregovaranja, čak i oko članstva", rekla je Viola Fon Kramon-Taubadel.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022