Vesti
Politika

Fon Kramon: Multietničko društvo je moguće

“Očekujem da se napadi na povratnicu u Đakovici više neće događati. Na Kosovu je moguć multietnički život, pravi primer toga je Prizren. Nadam se da će dve strane tokom nastavka dijaloga podići očekivanja i uskladiti stavove”, poručila je u Prištini izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu (EP) Viola fon Kramon.

Fon Kramon: Multietničko društvo je moguće
Viola fon Kramon (Foto Kim)

Viola fon Kramon boravi na Kosovu od petka. Na sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarala je, između ostalog, o procedurama u vezi sa nastavkom dijaloga. Ona je napomenula da je tokom prvog susreta predsednika Srbije i premijera Kosova očekivala da će obe strane “podići svoja očekivanja”.

“Tokom dijaloga dve strane nije bilo neočekivano da imamo suprotstavljene stavove. Nadam se da će se u narednim nedeljama i mesecima dogoditi približavanje početnih pozicija”, kazala je Kramonova i dodala da ne može da precizira tačan datum kada će dijalog biti završen.

Tokom svoje posete Kosovu Viola fon Kramon je obišla Prizren, za koji kaže da je stub kulturne baštine, ali i pravi primer multietničkog društva.

Ona se nada da se nedavni napadi na povratnicu u Đakovici neće ponavljati.

“Slučaj povratnice u Đakovici i napadi koji su se desili, nadam se da se neće ponoviti. Veoma je važno da ljudi shvate da su u njihovom susedstvu sve nacionalnosti bitne”, poručila je Viola fon Kramon.
Ona je zagovornica vizne liberalizacije za Kosovo.

“Mi u Evropskom parlamentu bismo voleli da vizna liberalizacija za Kosovo bude odobrena, jer je ono ispunilo sve uslove”, rekla je.

“Ipak, to zavisi od Evropskog sveta i nekih članica koje su suzdržane po tom pitanju. Tokom posete Kurtija Francuskoj čuli smo stav Vlade Francuske da se ne nastavi sa ovim procesom, na moju veliku žalost. To je velika greška, kako za region, tako i za svet”, kazala je Kramonova.

Tokom posete Kosovu Viola Fon Kramon sastala se sa predstavnicima KFOR-a, Srpske liste, ministrima u kosovskoj vladi, predstavnicima nevladinog sektora koji rade na slučajevima izgradnje mini hidroeletkrana u opštini Štrpce. Apelovala je na Vladu Kosova da pažljivo pregleda njihove projekte, kako bi pijaća voda bila sačuvana.

Izvestiteljka za Kosovo u EP Viola fon Kramon se osvrnula i na prava LGBT populacije i pozvala kosovske lidere da učestvuju u Paradi ponosa i promenom zakona dozvole istopolne brakove.Ostale vesti

Rode: Kosovu mesto u SE, ali prvo da reše pitanje Visokih Dečana
Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode izjavio je  da Kosovo ima mesto u Savetu Evrope i da za to ima podršku Nemačke, ali je istakao da bi pre toga trebalo da se pozabavi pitanjima kao što je vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani.
  • 28.05.2022
Kurti: Beograd da promeni stav po pitanju dijaloga

Premijer Kosova Aljbin Kurti po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da je u SAD razgovarao o dijalogu Kosova i Srbije i da je on istakao da stav Beograda treba da se promeni i da dijalog treba da se završi zajedničkim dogovorom koji će u centru imati međusobno priznanje.

  • 27.05.2022
’’Abazović je hrabar i želi izazove’’

Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu koji je najavljen za 7. i 8. juni. Sagovornici RTV Kim smatraju da odlazak Abazovića na samit ne znači da će se u skorije vreme Crna Gora pridružiti ovoj inicijativi, kao i da je to nemoguće bez Bosne i Hercegovine i Kosova.

  • 27.05.2022
Abazović i ’’Otvoreni Balkan’’: Idem u Ohrid na samit
Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu i dodao da još nije čuo validan argument zašto ta regionalna inicijativa nije dobra za Crnu Goru.
  • 26.05.2022
Albanija ponudila NATO-u bivšu sovjetsku bazu
Albanija je ponudila NATO-u na korišćenje nekadašnju sovjetsku pomorsku bazu Pašaliman, saopšteno je iz kabineta albanskog premijera.
  • 26.05.2022
Viola fon Kramon u ponedeljak u Beogradu
Kako saznaje portal European Western Balkans, poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon posetiće Beograd u ponedeljak, 30. maja, i tom prilikom će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 26.05.2022