Vesti
Politika

Fon Kramon: Multietničko društvo je moguće

“Očekujem da se napadi na povratnicu u Đakovici više neće događati. Na Kosovu je moguć multietnički život, pravi primer toga je Prizren. Nadam se da će dve strane tokom nastavka dijaloga podići očekivanja i uskladiti stavove”, poručila je u Prištini izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu (EP) Viola fon Kramon.

Fon Kramon: Multietničko društvo je moguće
Viola fon Kramon (Foto Kim)

Viola fon Kramon boravi na Kosovu od petka. Na sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarala je, između ostalog, o procedurama u vezi sa nastavkom dijaloga. Ona je napomenula da je tokom prvog susreta predsednika Srbije i premijera Kosova očekivala da će obe strane “podići svoja očekivanja”.

“Tokom dijaloga dve strane nije bilo neočekivano da imamo suprotstavljene stavove. Nadam se da će se u narednim nedeljama i mesecima dogoditi približavanje početnih pozicija”, kazala je Kramonova i dodala da ne može da precizira tačan datum kada će dijalog biti završen.

Tokom svoje posete Kosovu Viola fon Kramon je obišla Prizren, za koji kaže da je stub kulturne baštine, ali i pravi primer multietničkog društva.

Ona se nada da se nedavni napadi na povratnicu u Đakovici neće ponavljati.

“Slučaj povratnice u Đakovici i napadi koji su se desili, nadam se da se neće ponoviti. Veoma je važno da ljudi shvate da su u njihovom susedstvu sve nacionalnosti bitne”, poručila je Viola fon Kramon.
Ona je zagovornica vizne liberalizacije za Kosovo.

“Mi u Evropskom parlamentu bismo voleli da vizna liberalizacija za Kosovo bude odobrena, jer je ono ispunilo sve uslove”, rekla je.

“Ipak, to zavisi od Evropskog sveta i nekih članica koje su suzdržane po tom pitanju. Tokom posete Kurtija Francuskoj čuli smo stav Vlade Francuske da se ne nastavi sa ovim procesom, na moju veliku žalost. To je velika greška, kako za region, tako i za svet”, kazala je Kramonova.

Tokom posete Kosovu Viola Fon Kramon sastala se sa predstavnicima KFOR-a, Srpske liste, ministrima u kosovskoj vladi, predstavnicima nevladinog sektora koji rade na slučajevima izgradnje mini hidroeletkrana u opštini Štrpce. Apelovala je na Vladu Kosova da pažljivo pregleda njihove projekte, kako bi pijaća voda bila sačuvana.

Izvestiteljka za Kosovo u EP Viola fon Kramon se osvrnula i na prava LGBT populacije i pozvala kosovske lidere da učestvuju u Paradi ponosa i promenom zakona dozvole istopolne brakove.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021