Vesti
Politika

Fon Kramon: Kurtijeva vlada ne daje prioritet dijalogu

Izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon je tokom debate u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta o nacrtima izveštaja o Kosovu i Srbiji rekla da aktuelna Vlada na Kosovu ne daje prioritet dijalogu sa Srbijom.
Fon Kramon: Kurtijeva vlada ne daje prioritet dijalogu
Viola Fon Kramon (Foto europeanwesternbalkans)

„Nažalost, uprkos energiji sa imenovanje ambasadora EU za dijalog, sa očajem saznajem da olakšan dijalog između EU i Srbije, koji ostaje preduslov za integraciju Kosova u EU, nije prioritet za aktuelnu Vladu“, rekla je Fon Kramon.

Ona je dodala da bi dijalog trebalo da postane prioritet i da Kosovo mora da ima koristi od novog zamaha saradnje sa SAD i EU.

„Dijalog treba da postane politički prioritet i ne želimo da njegovi ključni međunarodni partneri Kosovo vide kao manje konstruktivnu stranu u dijalogu. Umesto toga, želimo da Kosovo učini dalji korak u konkretizaciji postignutih sporazuma o energetici, registarskim tablicama vozila i nestalim licima. Kosovo mora dalje da koristi novi prozor mogućnosti sa svojim saveznicima dok postoji puna transatlantska saradnja za dijalog", poručila je fon Kramon.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022