Vesti
Politika

Fon Kramon: Kosovo ima predlog za ZSO

Poslanica u Evropskom parlamentu i izevstilac EP za Kosovo Viola fon Kramon rekla je za kosovsku televiziju da kosovska vlada ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, ili kako je Beograd naziva - Zajednica srpskih opština. Dodala je da je to dobar znak i da dijaloga ne može biti ako jedna strana ima samo jedan zahtev - priznanje odmah. Govoreći o regionu, ona je rekla da je "Otvoreni Balkan" opasan jer predstavlja paralelnu strukturu za regionalnu saradnju.
Fon Kramon: Kosovo ima predlog za ZSO
Viola Fon Kramon (Foto Beta)

Prema rečima Fon Kramon, pre postizanja konačnog dogovora, Beograd i Priština moraju da sprovedu sve dosadašnje dogovore, uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština.

„Mislim da je ono što sam čula da se to u poslednje vreme menja. I ovo je dobra vest jer tako treba da bude. Potreban nam je uobličen koncept kosovske strane o Asocijaciji“, rekla je ona upitana da prokomentariše reakciju premijera Kosova Aljbina Kurtija kada je razgovarao o Zajednici.

Ona je promenu stava Kosova po ovom pitanju videla kao deo kompromisa. Prema njenim rečima, nije bilo mudro da se Kosovo protivi Zajednici. Napomenula je da kosovska strana neće promeniti svoju poziciju prema Zajednici srpskih opština, ali može da iznese svoj predlog šta bi bilo dobro.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Fon Kraon kaže da on neće funkcionisati bez kompromisa, niti će uspeti ukoliko je zahtev samo "trenutno priznanje".

"Ako krenemo u dijalog tako što ćemo reći da ćemo voditi dijalog sa vama, rekavši da ćemo imati dijalog samo sa ovim rezultatom na stolu, onda će biti veoma teško postići dogovor. Tako da vidim da on mora nešto da ponudi svojim građanima ili stanovništvu. Ako imamo samo jedan zahtev koji kaže ’Želim priznanje odmah’, onda to neće uspeti", rekla je Fon Kramon.

Dodala je da se za uspeh u dijalogu mora ići korak po korak sa malim sporazumima.

Razočarana prijavom Kosova za Savet Evrope

Viola fo Kramon je istakla da je razočarana prijavom Kosova za Savet Evrope i kazala da je to pitanje trebalo razmotriti ranije i uraditi više da bi se postiglo prihvatanje. Prema njenim rečima, prihvatanje će biti uslovljeno poštovanjem odluka Ustavnog suda o raznim pitanjima, uključujući i zemljište oko manastira Dečani.

"Naravno (biće uslova). Ako se hvalite vladavinom prava i kažete ‘ovo mi je prioritet’ i ne poštujete jednu od najvažnijih odluka Ustavnog suda, šta mislite, kako će to oceniti države članice Saveta Evrope?", rekla je ona u utorak u emisiji "Interaktiv" KTV-a.

Nazivajući prijavu Savetu Evrope pogrešnom, Fon Kramon je rekla da je nerealno očekivati da ona bude stavljena na dnevni red ove godine, što prema njenim rečima Srbiji daje godinu dana da lobira protiv članstva Kosova.

"Otvoreni Balkan" opasan

Viola fon Kramon je inicijativu "Otvoreni Balkan" ocenila kao opasnu i navela da je ona pokušaj da se uspostavi paralelna struktura za regionalnu saradnju koja nije uključena i nije zasnovana na normama ili standardima Evropske unije.

Prema njenim rečima, „Otvoreni Balkan” deluje kao konkurencija Berlinskom procesu, ali kaže da je potreban novi samit ili nova inicijativa koji proističu iz Berlinskog procesa, koje dokazuju da je ovaj proces vredan truda.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022