Vesti
Politika

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu

Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Viola fon Kramon Taubadel (Foto Evropska unija)

"Apelujemo na sve relevantne aktere na Kosovu i u Srbiji da rečima i delima pokažu posvećenost sporazumu od 27. februara i Aneksu o primeni od 18. marta, da potpišu sporazum i aneks i da se uzdrže od bilo kakvih koraka koji bi mogli da poremete dalji napredak ka normalizaciji bilateralnih odnosa", poručili su Kramon i Rojten.

Oni podsećaju i da član 7 Sporazuma o putu normalizacije Srbije i Kosova obavezuje da se obezbedi odgovarajući nivo samoupravljanja za kosovske Srbe, dodajući da "odbijanje učešća na lokalnim izborima", napuštanje institucija i "već jedno odlaganje izbora" zbog "pretnji i akata nasilja ne ispunjava ovu obavezu".

"Izbori su kritična prilika za ljude na severu Kosova da ostvare samoupravu, koristeći svoja demokratska prava. Uskraćivanje učešća bi uskratilo ljudima na severu Kosova njihovo pravo da biraju predstavnike koji rade na izgradnji bolje budućnosti za svoje zajednice", naveli su evroposlanici.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023