Vesti
Politika

Fon der Lajen sa Vučićem: Verujem u rešenje krize na severu Kosova

Zabrinuti smo zbog trenutne krize na severu Kosova, ali sam duboko uverena da je moguće da dođe do deeskalacije i da se nađe održivo rešenje, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen  tokom posete Srbiji.
Fon der Lajen sa Vučićem: Verujem u rešenje krize na severu Kosova
Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Foto FoNet Instagram Buducnost Srbije AV)

Istovremeno, u Briselu zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država posreduju u pregovorima Beograda i Prištine oko rešavanja krize na severu Kosova, nastale zbog spora oko registarskih tablica, prenosi RSE.

Komentarišući krizu na severu Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija "nikad ne uslovljava razgovore".

"Dijalog pod okriljem Evropske unije je za nas nešto što je osnovno i čemu smo privrženi. Ja sam se nadao sinoć da ćemo mi postići dogovor (u Briselu), želim da verujem da smo blizu rešenja trenutne krize", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija "u potpunosti posvećena implementaciji do sada potpisanih sporazuma čiji je pokrovitelj Evropska unija".

"Delegacija Srbije u Briselu daje sve od sebe i čini napore da bi do sporazuma došlo i dajemo sve od sebe da očuvamo mir", rekao je Vučić.

Zapadnobalkanska turneja Ursule fon der Lajen i poseta Beogradu i Prištini dolazi u momentu kada lokalni Srbi na severu Kosova jedanaesti dan zaredom blokiraju granične prelaze Jarinje i Brnjak zbog spora Srbije i Kosova oko registarskih tablica.

Nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem, Ursula fon der Lajen je 29. septembra poručila da Priština i Beograd treba da razviju konstruktivan dijalog i spuste tenzije na severu Kosova.

Potpisan ugovor za izgradnju prve deonice ’autoputa mira’

U Nišu je potpisan i ugovor za izgradnju prve deonice na autoputu Niš-Priština ("autoput mira"), koji se radi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Predsednica Evropske komisije je istakla da je taj autoput "simbol saradnje i projekata povezivanja kroz koje se zajednički gradi evropska budućnost".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je "autoput od suštinskog značaja i za Srbe i za Albance i za naše buduće odnose".

Vrednost radova na deonici kroz Srbiju, od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometra, iznosi 255 miliona evra.

Zapadnobalkanska turneja

Fon der Lajen je juče (29. septembar) u večernjim časovima doputovala u Beograd, a na aerodromu je dočekao predsednik Aleksandar Vučić. Dvoje zvaničnika imali su razgovore u vili "Mir", prenela je Radio-televizija Srbije (RTS). U Beogradu je imala sastanak i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Fon der Lajen je obilazak Zapadnog Balkana počela u utorak (28. septembar) posetom Tirani, zatim je otišla u Skoplje, Prištinu i Podgoricu.

Nakon Srbije, predsednica Evropske komisije zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu završava u Bosni i Hercegovini.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021