Vesti
Politika

Fon der Lajen Kurtiju: Što pre sastanak na visokom nivou

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je u pismu premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da je neophodno da se sledeći sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine održi što je pre moguće.
Fon der Lajen Kurtiju: Što pre sastanak na visokom nivou
Ursula fon der Lajen (Foto Aris Oikonomou / AFP)

Fon der Lajenova je, u ime Evropske unije, Kurtiju uputila čestitke za imenovanje na mesto premijera, naglasivši da je neophodno da se sledeći sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga održi "što je pre moguće", prenosi Ekonomija onlajn.

Ona u pismu, takođe, ističe da će nastaviti da se zalaže za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

"Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i želim vam uspeh u vašem mandatu. Želimo da Kosovo brže napreduje na evropskom putu i nastavićemo da podržavamo napredak postignut u reformama. Zalagaću se i dalje da se donese pozitivna odluka u procesu liberalizacije viznog režima, znajući kolika je važnost ovog pitanja za građane Kosova", navodi se u pismu Ursule fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije potvrdila je da pozdravlja posvećenost premijera Kurtija konstruktivnom uključivanju u dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Fon der Lajen je istakla i da je neophodno da se sledeći sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga održi što je pre moguće jer je to, kako je navela, "od suštinskog značaja za napredak na evropskom putu Kosova i Srbije".

"Radujem se zajedničkoj saradnji na unapređenju odnosa između EU i Kosova," poručila je visoka zvaničnica EU.

U pismu se navodi i da EU stoji uz Kosovo u borbi protiv pandemije koronavirusa i da podržava ekonomski oporavak kroz ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan usvojen u oktobru 2020. godine.

 Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021