Vesti
Politika

Fon der Lajen i Kurti očekuju rešenje o blokadi severa tokom pregovora u Briselu

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen kazala je da je zabrinuta zbog situacije na severu i da se nada da će pregovarači u Briselu naći rešenje za blokadu nastalu nakon što je Kosovo uvelo recipročne mere po pitanju registarskih tablica. Premijer Kosova Aljbin Kurti za krizu na severu optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se, kaže, "služi retorikom 90-ih" i dovodi "tenkove i ruske avione na prelaz sa Kosovom".
Fon der Lajen i Kurti očekuju rešenje o blokadi severa tokom pregovora u Briselu
Ursula fon der Lajen i Aljbin Kurti (Foto Kim)

Šefica EK je nakon sastanka sa premijerom Kosova, a posle obilaska vrtića u Prištini, kazala da je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u Briselu od velike važnosti .

"Vrlo sam zabrinuta aktuelnom krizom, vrlo je vlažno da se pojavimo za pregovaračkim stolom", rekla je ona.

"Dok mi ovde govorimo pregovarači u Briselu pregovaraju i diskutuju o ovim pitanjima i verujem da imaju održiv i jak mandat da kako bi pregovarali jer to je najbolji način da se dođe do rešenja. Generalno, ubeđena sam da će dijalog biti konstruktivan, da se situacija smiri i da se nastavi dijalog", dodala je Fon der Lajen.

Takođe je navela da će slične poruke preneti i vlastima u Beogdradu, gde će danas otputovati.

"Pronaći rešenje. To će biti moja poruka i u Beogradu", rekla je Ursula fon der Lajen.

Premijer Kosova nije želeo da odgovori na pitanje kakvo rešenje nudi građanima na severu koji još uvek imaju tablice koje izdaju izmeštene srpske policijske uprave gradova sa Kosova i koji su, pošto te oznake vlasti u Prištini ne priznaju, u potpunoj blokadi.

"Sa ovom merom koju smo preduzeli samo su KM tablice problem. Više od 11.000 kola iz Srbije ušla su na teritoriju Republike Kosova i nisu imali nikakve probleme da uzmu privremene tablice, nije bilo nikakvih incidenata na graničnom prelazu. Gde god je naša policija, tu ima vladavine prava, zakona i sigurnosti. Naše specijalne jedinice koje su na Brnjaku i Jarinju nisu tu da bi smo se mi zadovoljili njihovim prisustvom, ja ne želim da desetine pripadnika specijalnih jedinica naše policije ROSU budu na Jarinju i Brnjaku, ali dokle god su putevi blokirani, dokle god Srbija dolazi sa svojim ministrom odbrane na granični prelaz sa ruskim ambasadorom, mi moramo da preduzimamo mere za sigurnost naših graničara i graničnih prelaza". 

Kurti ističe da Kosovo ne želi barikade, niti napade poput požara u Zubinom Potoku i bombi u Zvečanu. On je rekao da je bilo sreće da bombe u Zvečanu nisu eksplodirale. 

"Kriza na granici Kosova i Srbije jeste zbog nephrihvatanja Srbije da na Jarinju i Brnjaku počinje jedna druga država", kazao je premijer Kosova, navodeći da je nezavisnost Kosova realnost koju bi trebalo da prihvate i Srbi i Srbija. 

"Srbi na Kosovu su dosta kooperativni što se tiče mera, ali imate jednog pojedinca u Srbiji koji je i predsednik države koji priča jezikom devedesetih godina prošlog veka. Tu je problem. Ne možete sa tenkovima T72 doći na granicu i dići u vazduh Centar za registraciju vozila u Zubin Potok i pritom dovesti ruskog ambasadora na granicu", naveo je on.

Spreman je, kaže, da prihvati novo rešenje koje će podrazumeva inkluzivnost i međusobni reciprocitet.

"Nema jednakosti bez reciprociteta. Ja sam ponudio jedno takvo rešenje. Hajde da i mi kao Republika Kosovo i Republika Srbije skinemo privremene tablice i putujemo normalno. I kola iz Srbije na Kosovo  i kola koja idu sa Kosova u Srbiju", rekao je Kurti.

Govoreći o današnjem sastanku u Briselu između pregovarača Kosova i Srbije, Kurti je naveo:

Nadam se da će se naći rešenje, našu spremnost smo pokazali na sastanku sa komandantom KFOR-a koji je dao racionalan predlog, a koji je podrazumevao zamenu specijalnih jedinca pripadnicima KFOR-a, ali je taj predlog, kaže, odbila Srbija.

Aljbin Kurti je naveo da Vlada Kosova nije donela novu odluku o situaciji na prelazima na severu.

Ursula von der Lajen je istakla da želi budućnost u kojoj su Kosovo i ceo Zapadni Balkan u EU.

"Svi želimo da i Kosovo bude u EU, to želimo zbog dece", zaključila je predsednica EK.

Visoka evropska zvaničnica i premijer Kosova su razgovarali i o investicionim planovima, integraciji u EU, liberalizaciji viza, situaciji sa kovidom-19 i procesom vakcinacije, te o korupciji i ekonomiji.

Ursula fon der Lajen je tokom boravka u Prištini posetila i jedno obdanište koje je izgrađeno sredstvima iz IPA fonda.Ostale vesti

Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021
Ljiljana Šubarić: Učiniću sve da dužnost obavljam časno i pošteno
Po polaganju zakletve i preuzimanju dužnosti predsednice Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić je poručila da će biti predsednica svih građana, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Ipak, naglasila je da će voditi politiku Srpske liste.
  • 30.11.2021