Vesti
Politika

Foldina: Nezavisnost Kosova suprotna međunarodnom pravu

Jedan od pokretača inicijative za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova od strane Češke Republike, poslanik Jaroslav Foldina poručio je da je cilj te inicijative da se ukaže da je to proglašenje bilo protivno međunarodnom pravu.
Foldina: Nezavisnost Kosova suprotna međunarodnom pravu
Sa tribine u Beogradu (Foto Tanjug)

Foldina je podsetio da se svake godine u centru Praga organizuju protesti sa transparentima "Kosovo je Srbija" u znak podrške, kao i da oni nailaze na oduševljenje srpskih turista koji dolaze u Češku.

"Češka je na ličnom primeru upoznata sa kršenjem prava od strane međunarodne zajednice, i iz tog razloga nastojimo da ona pomogne Srbiji u rešavanju problema sa KiM", rekao je Foldina na tribini Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

Prisutnima se obratio i češki političar i diplomata Jan Kavan, jedan od prvih potpisnika inicijative, koji je rekao da veruje u uspeh inicijative.

"Mi smo jasno protiv ucene EU koja zahteva priznanje Kosova kao uslov ulaska u Uniju, kao što smo i protiv uslovljavanja članica EU članstvom u NATO-u", podvukao je Kavan.

On je, govoreći o priznanju od strane Češke, naglasio i da je ta zemlja jasno ignorisala poziciju parlamenta, u kojem, dodaje, većina poslanika nije za to glasala.

Češki režiser Vaclav Dvoržak, koji je u našoj zemlji postao poznat nakon snimanja filma "Oteto Kosovo", rekao je da je prilikom pripremanja teksta inicijative za češku vladu, želeo da to bude jasno formulisan tekst – tekst iz kojeg će svi da shvate kršenje međunarodnog prava koje je učinjeno.

"Narod u Češkoj propagandom i medijima bio je lažno informisan, nije znao šta se u Srbiji i na Kosovu dešava. Ja posle deset godina imam potrebu da širim tu istinu", poručio je režiser.

Češki režiser najavio film o Srebrenici

Dvoržak je najavio novi film koji će snimiti o Srebrenici, a u kojem, kaže, neće voditi računa da se politički prilagodi situaciji, već će preneti samo istinu.

"Istina je jedna, nema prilagođavanja", istakao je on.

Tribini je prisustvovao i savetnik za Balkan češkog poslanika Foldine, koji je rekao da se peticija o povlačenju priznanja ne obraća ni levičarima ni dešničarima, već poručuje ljudima da je "rušenjem međunarodnog prava otvorena Pandorina kutija", te da postoje veliki rizici.

On je dodao i da je Srbija, zahvaljujući sadašnjoj vlasti, popravila odnose sa međunarodnom zajednicom, i sada su joj "data krila" da pokuša više da uradi.

Predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, bivši ministar spoljnih poslova SRJ, Živadin Jovanović zatvorio je tribinu rekavši da nije dobro što su predstavnici Srbije prestali da se pozivaju na Rezoluciju 1244.

"Pretpostavljam da je to zato što nepozivanje na Rezoluciju 1244 odgovara Prištini", rekao je Jovanović i dodao da je napuštanje pravnog terena nedopustivo, te da se Srbija stalno mora pozivati na tu Rezoluciju.

Jovanović je dodao da se, kada je u pitanju KiM- mora napraviti prava strategija, koja se neće svoditi samo na "mi nećemo priznati".Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021