Vesti
Politika

Foldin: Češka pogrešila kada je priznala Kosovo

Vlast Češke pogrešila je kada je 2008. godine priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je danas poslanik u českom parlamentu Jaroslav Foldin, koji predvodi češku delegaciju u poseti Beogradu.
Foldin: Češka pogrešila kada je priznala Kosovo
Poslanik Jaroslav Foldin na demonstracijama u Pragu protiv nezavisnosti Kosova (printskrin)

Foldin, koji se zajedno s delegacijom Češke sastao sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, priznao je da je međunarodno pravo prekršeno 2008. godine, kada je većina zemalja EU priznala nezavisnost Kosova.

Dodaje da se nada da će Češka otvoriti to pitanje kao moderator na putu Srbije ka EU.

"Ove godine obeležavamo 100 godina od uspostavljanja diplomatske saradnje između Češkoslovačke i Srbije, odnosno bivše Jugoslavije. U tom smislu ćemo postupati kako bi vam pomogli na vašem putu ka EU", rekao je Foldin.

Podsetivši da je Češka 2008. priznala Kosovo, Foldin je rekao da je "vidno da je pogrešila vlast".

"Mi u parlamentu imamo rezoluciju da podržavamo Rezoluciju 1244. Znači da je vlast radila nešto drugo od onoga što im je rekao parlament, ali nije to kršenje prava kod nas, ali nije nešto što možemo da shvatimo", rekao je Foldin.

Foldin, čija je majka Srpkinja, rekao je da je Češka doživela isto što i Srbija, kada je, kako je naveo, u prošlom veku izgubila 15 odsto teritorije, koja je data Nemcima.

"Došlo je do svetskog rata zbog tog kršenja međunarodnog prava", podsetio je Foldin, koji se obratio na sprskom jeziku.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021