Vesti
Politika

Finalni izveštaj o izborima: Zloupotrebe i zastrašivanja u srpskim sredinama

Predstavnici posmatračke misije EU na Kosovu predstavili su u Prištini finalni izveštaj i preporuke o vanrednim parlamentarim izborima održanim 6. oktobra 2019. godine. Iako je sam izborni proces protekao regularno, navedeno je da su "postojali određeni pritisci i zastrašivanje kandidata u srpskim sredinama koji nisu bili deo Srpske liste".
Finalni izveštaj o izborima: Zloupotrebe i zastrašivanja u srpskim sredinama
Predstavljanje izveštaja (Foto Kim)

Posmatračka misija EU na Kosovu bila je sastavljena od 9 eksperata u Prištini i 18 dugoročnih posmatrača koji su bili raspoređeni širom Kosova. Ukupno je bilo 118 kratkoročnih posmatrača.

Glavni posmarač Viola Fon Kramon-Taubadel je kazala da izveštaj predstavlja nalaze i analize posmatrača EU i da uključuje 23 preporuke o izbornoj reformi koje će biti, kako je kazala, od velikog značaja za sledeće izbore koji se budu održavali na Kosovu.

„Kampanja je bila konkurentna i omogućavala je učesnicima izbora da je slobodno organizuju. Izborni proces uoči dana izbora je bio dobro organizovan i transparentan. Sam dan izbora je protekao u redu i posmatrači posmatračke misije EU su pozitivno ocenili glasanje i nešto manje pozitivo prebrojavanje“, navela je Fon Kramon-Taubadel.

Mandat posmatračke misije EU bio je da vrše samostalno i objektivno ocenjivanje izbora, kazala je Fon Kramon-Taubadel. Međutim, u srpskim sredinama su zabeležene i nepravilnosti.

„Zloupotreba javnih resursa i nedostatak transparentnosti finansiranja kampanje rezultirali su neravnopravnim uslovima na celom Kosovu. Zabeleženo je odsustvo konkurencije u srpskim sredinama i izborno okruženje je oštećeno pritiscima i zastrašivanjima kandidata koji nisu bili deo Srpske liste“, kazala je ona.

Tačnost i kredibilitet biračkog spiska je problem već određeno vreme na Kosovu, kazala je Fon Kramon-Taubadel i dodala da na Kosovu ima više registrovanih birača od ukupnog broja stanovnika.

Na pitanje novinara šta je bilo sa spornim glasovima iz Srbije, zamenik glavnog posmatrača Mario Gabriel je odgovorio da su oni (posmatrači EU) nastojali da dobiju informacije o tim glasovima jer je to bilo veoma bitno za proces, ali da u tome nisu uspeli.

„Mi nismo doneli nikakav zaključni izveštaj koji govori o ovom incidentu. Kada smo odlazili sa Kosova, 29. novembra, nije bilo nikakvog izveštaja o tome, a da je dostavljen našoj misiji. Znam da je CIK odlučio da prebroji te glasove u centru za prebrojavanje i znamo da to nije tretirano kako treba“, kazao je Gabriel.

Predstavljanju izveštaja prisustvovali su i ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot, ambasador Norveške Per Strand Sjastad, kao i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.Ostale vesti

Hotija gađali jajima uz povike
Nepoznate osobe su, u blizini zgrade kosovske vlade u Prištini, gađale jajima zamenika kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a kako navodi Kljan Kosova, to je učinjeno u znak protesta zbog ukidanja takse.
  • 23.02.2020
Dačić: Antigva i Barbuda uvažiće rezulutate dijaloga o Kosovu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nova pozicija Antigve i Barbuda o pitanju Kosova i da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020
DSK: Vreme je za ukidanje takse
Čelnici Demokratskog saveza Kosova smatraju da bi mera reciprociteta trebalo da se sprovodi u uskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Lider te stranke Isa Mustafa rekao je to juče Gazeti Ekspres, a istog je mišljenja i predsednica parlamenta Vjosa Osmani. Član rukovodstva Ljufti Haziri smatra da je vreme za ukidanje takse.
  • 22.02.2020
„Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine“
Kosovski predsednik Hašim Tači za nešto više od mesec dana ulazi u finalnu godinu petogodišnjeg mandata obeleženog nedovršenim pregovorima Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za dijalog
Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak postavljen je danas za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, prenosi prištinska Gazeta Ekspres pozivajaući se na neimenovane izvore u Briselu.
  • 21.02.2020
Borel sa Vučićem, Tačijem i Kurtijem o specijalnom izaslaniku
Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel je danas o postavljanju specijalnog izaslaniku EU za dijalog Beograd-Priština i za Zapadni Balkan razgovarao telefonom s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem Aljbinom Kurtijem.
  • 21.02.2020