Vesti
Politika

Filipović: Potrebna velika ulaganja da bi građani putovali vozom

„Uspostavljanje avio i železničkog saobraćaja na relaciji Beograd – Priština su tehnička pitanja i njima bi trebalo da se bavi Brisel u okviru pregovora. To su stvari oko kojih postoji zajednički interes. To je pokazao Ričard Grenel svojim praktičnim pristupom, čime je dao primer Evropskoj uniji“, kaže politikolog Stefan Filipović.
Filipović: Potrebna velika ulaganja da bi građani putovali vozom
Stefan Filipović (Foto Kim)

Današnje potpisivanje tzv. pisma o namerama o uspostavljanju železničke linije između Prištine i Beograda ipak pokazuje da postoje pregovori, iako njime ne koordiniše Evropska Unija, nego SAD.

„Ja sam poprilično razočaran koliko EU ne razume neke procese na Balkanu i koliko nemaju konstruktivni pristup. Ovo što radi Grenel bi trebalo da radi Brisel“, kaže Filipović za RTV Kim.

Na pitanje kako će se pismo o namerama odraziti na koristnike, odnosno Srbe i Albance koji bi tom linijom trebalo da putuju, Filipović kaže da smo jako daleko od trenutka kada će građani moći da osete bilo kakvu korist od ovakvih sporazuma.

„Ovo je samo jedna vrsta memoranduma i izražavanja volje. Ne mora ništa da znači. Znamo mi i za neke druge pravno-obavezujuće akte koji do sada nisu implementirani a kamo li neko pismo o namerama. Zašto smo daleko? Zato što je potrebno više desetina miliona evra ili dolara ulaganja u železničku infrastrukturu. Sve to treba novo da se izgradi, nešto da se obnovi, ali svakako potrebna su velika ulaganja. Tek kada se završe ta ulaganja i kada budemo imali neku normalnu prugu, da voz neće ići 50 ili 60 km/h, nego će to biti normalna linija koja odgovara uslovima 21. veka, tek tada možemo govoriti o tome da će građani imati koristi“.

Filipović kaže da bi lično koristio povoljnosti koje pruža železnički saobraćaj jer je, kaže, mnogo udobnije i jeftinije. Veruje da bi isto postupila i većina građana srpske nacionalnosti.



Ostale vesti

Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020