Filipović: Potrebna velika ulaganja da bi građani putovali vozom

„Uspostavljanje avio i železničkog saobraćaja na relaciji Beograd – Priština su tehnička pitanja i njima bi trebalo da se bavi Brisel u okviru pregovora. To su stvari oko kojih postoji zajednički interes. To je pokazao Ričard Grenel svojim praktičnim pristupom, čime je dao primer Evropskoj uniji“, kaže politikolog Stefan Filipović.

Podeli ovaj članak sa:
  • Stefan Filipović (Foto Kim)

Današnje potpisivanje tzv. pisma o namerama o uspostavljanju železničke linije između Prištine i Beograda ipak pokazuje da postoje pregovori, iako njime ne koordiniše Evropska Unija, nego SAD.

„Ja sam poprilično razočaran koliko EU ne razume neke procese na Balkanu i koliko nemaju konstruktivni pristup. Ovo što radi Grenel bi trebalo da radi Brisel“, kaže Filipović za RTV Kim.

Na pitanje kako će se pismo o namerama odraziti na koristnike, odnosno Srbe i Albance koji bi tom linijom trebalo da putuju, Filipović kaže da smo jako daleko od trenutka kada će građani moći da osete bilo kakvu korist od ovakvih sporazuma.

„Ovo je samo jedna vrsta memoranduma i izražavanja volje. Ne mora ništa da znači. Znamo mi i za neke druge pravno-obavezujuće akte koji do sada nisu implementirani a kamo li neko pismo o namerama. Zašto smo daleko? Zato što je potrebno više desetina miliona evra ili dolara ulaganja u železničku infrastrukturu. Sve to treba novo da se izgradi, nešto da se obnovi, ali svakako potrebna su velika ulaganja. Tek kada se završe ta ulaganja i kada budemo imali neku normalnu prugu, da voz neće ići 50 ili 60 km/h, nego će to biti normalna linija koja odgovara uslovima 21. veka, tek tada možemo govoriti o tome da će građani imati koristi“.

Filipović kaže da bi lično koristio povoljnosti koje pruža železnički saobraćaj jer je, kaže, mnogo udobnije i jeftinije. Veruje da bi isto postupila i većina građana srpske nacionalnosti.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane