Vesti
Politika

FBD: Nastaviti pregovore Beograda i Prištine uz posredovanje EU

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) izražava duboku zabrinutost zbog ishoda sastanka Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije koji je održan u Briselu 14. septembra.
FBD: Nastaviti pregovore Beograda i Prištine uz posredovanje EU
Sa sastanka (Foto European Council/Alexandros Michailidis arhiva)

Ovaj forum stoga apeluje na Evropsku uniju, EU i ostale izaslanike njenih članica i SAD koji su involvirani u pregovorima Beograda i Prištine da, u skladu sa ranije preuzetim obavezama, preduzmu sve neophodne korake kako bi se sanirala trenutna situacija u kojoj se našao pregovarački proces i vratio nazad na kolosek postavljen francusko-nemačkim planom i Ohridskim sporazumom.

FBD naglašava da od takvih nastojanja i njihove usaglašenosti zavisi ne samo produktivan nastavak zakočenog pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, već i celokupna bezbednosna arhitektura Zapadnog Balkana i EU u celini.

Očekujemo da će SAD u tim nastojanjima Evropske unije imati značajnu ulogu i da će doprineti da EU ustanovi precizne mehanizme kojima će se otkočiti i ubrzati pregovarački proces Beograda i Prištine u okviru jačanja njihovih persepektiva kao budućih članica EU, kaže se u saopštenju.

FBD ističe da bi se takvim koracima osujetila nastojanja i zalaganja onih politika koje insistiraju na istiskivanju dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU pod okrilje Ujedinjenih nacija čime bi interesi pregovarača iz Beograda i Srbije bili skrajnuti i podređeni interesima suprotstavljenih velikih globalnih sila.

Najnovija događaji u Briselu u Srbiju se ne smeju zloupotreljavati kao izgovor za izbegavanje ispunjavanja obaveza preuzetih u dosadašnjem toku Briselskog dijaloga, kao ni za odvraćanje Srbije sa njenog evro-atlantskog puta koji i dalje predstavlja najbolju garanciju za ostvarivanje nacionalnih interesa Srbije u ovim pregovorima bitnim i za njenu budućnost kao uspešne i moderne evropske države, zaključuje se u saopštenju FBD.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023