Vesti
Politika

Falkoni: Ono što je već dogovoreno mora da se sprovede

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni izjavio je da je predsednik te zemlje Emanuel Makron vezan za Srbiju, da izbliza prati odnose dve zemlje i da nije zaboravio srdačan doček u julu 2019. godine.

Falkoni: Ono što je već dogovoreno mora da se sprovede
Žan Luj Falkoni (Foto Beta/M.O.)

Falkoni je u intervjuu za današnju Politiku rekao da su odnosi dve zemlje nastavili da se razvijaju nakon Makronove posete, uprkos pandemiji korona virusa, kao i da su francuske kompanije koje posluju u Srbiji uvećale svoje investicije, a da su stigle i nove.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Falkon kaže da je dogovor neophodan i da stabilnost i razvoj zapadnog Balkana zavise od tog pomirenja.

"Od toga zavisi i njegov evropski put. Put do ovog sporazuma ide kroz pregovore koje je u Briselu vodila EU, uz snažnu podršku Francuske. Ono što je već dogovoreno mora da se sprovede u dobroj nameri i nova pitanja treba da se reše kako bi se postigao sveobuhvatan, konačan i pravno obavezujući sporazum", rekao je Falkon.

Upitan o stavu Francuske o napretku Srbije na evropskom putu, Falkon kaže da su neophodne reforme zahtevne, poput one o pravnoj državi, ali i ključne.

"Kada u Srbiji vidim izvesnu obeshrabrenost, podsećam da su od 1957. godine sve zemlje koje su se kandidovale za članstvo u EU, a koje su sprovele neophodne reforme da bi se to postiglo - sem Turske sa kojom pregovori još traju - pristupile EU", rekao je ambasador Francuske.

On pozdravlja odlučnost s kojom je Srbija prihvatila novu metodologiju za pridruživanje, koja nudi više političkog upravljanja procesom uz dijalog na visokom nivou i stepenastim pristupom politikama EU.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021