Vesti
Politika

Faktor plus: Za priznanje Kosova 8% građana Srbije

U  istraživanju koje je Faktor plus uradio za Tanjug skoro jednak broj ispitanih izjasnio se za prekid dijaloga Beograda i Prištine i za njegov nastavak.
Faktor plus: Za priznanje Kosova 8% građana Srbije
Posle kiše na jezeru Gazivode (Foto arhiva Kim)

Upitani koji bi naredni potez predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade trebalo da bude, a da se odnosi na KiM, 36 odsto ispitanika je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, dok 33 odsto smatra da pregovore treba prekinuti do uspostavljanja Zajednice srpskih opština.

Rezultati su pokazali da je za vojnu intervenciju 10 odsto građana.

Manje od trećine ispitanika (27 odsto) misli da se ništa ne može učiniti ukoliko Kosovo sve više postaje nezavisno od Srbije u političko-pravnom i ekonomskom smislu, 20 odsto smatra da Srbija treba jasno da definiše svoje imovinsko-pravne zahteve u odnosu na albansku stranu, dok o tom pitanju stav nema 10 odsto ispitanih.

Osam odsto je za priznanje nezavisnosti Kosova, sedam odsto za prekid svih pregovora, dok je šest odsto za povlačenje potpisa Beograda sa Briselskog sporazuma.

Reakcija predsednika Vučića i Vlade Srbije prilikom krize na severu KiM za 61 odsto ispitanih je bila odgovorna i mudra, 11 odsto je vidi kao iznuđenu, dok je isti procenat ispitanika ocenjuje kao unapred osmišljenu.

Više od polovine ispitanih - 56 odsto - smatra da reakcija Vojske Srbije prilikom krize na severu KiM uliva poverenje i sigurnost, 20 odsto misli da je nije bilo, dok 10, odnosno devet odsto smatra da ta reakcija uliva strah i nepoverenje.

Na pitanje koje su mere koje bi Srbija trebalo da preduzme da bi zaštitila svoje ekonomske interese na KiM, 36 odsto ispitanika smatra da bi Srbija trebalo da poveća uticaj na tržištu Kosova i tako uveća dobit.Ostale vesti

Brisel: Lajčak i Eskobar sa diplomatama iz Francuske, Nemačke i Italije
U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.
  • 25.09.2023
Zaracin: Moramo imati uspešan dijalog
Dijalog se, naravno, može nastaviti i važno je da se držimo prethodnog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu implementira, rekao je u Prištini izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. On je osudio "kriminalni i teroristički" napad na Policiju Kosova i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.
  • 25.09.2023
Tužilac: U Zvečanu nađeno vozilo puno oružja, identifikacija osumnjičenih za ’teroristički napad’

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je danas da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje, kao i da je u toku identifikacija svih osumnjičenih za "teroristički napad" kod sela Banjska u kom je ubijen jedan policajac.

  • 25.09.2023
Rašić o incidentu kod Banjske: Delovala je paravojna formacija, Vučić manipuliše
Ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić kazao je da je noć u Banjskoj protekla mirno kao i da su jučerašnji događaji poražavajući, te da će po njegovom mišljenju tek da proizvedu neke nove efekte.
  • 25.09.2023
Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023