Fajon: Vreme je da EU ispuni obećanje oko viza

Poslanica u Evropskom parlamentu i izvestilac za viznu liberalizaciju za Kosovo Tanja Fajon poručila je da je Kosovo ispunilo kriterijume za slobodno kretanje i da je vreme da Evropska unije ispuni svoja obećanja, prenosi Ljajmi.

Podeli ovaj članak sa:
 • Tanja Fajon (Foto alchetron.com)

„Poznato je da je Kosovo u aprilu dobilo zeleno svetlo za liberalizaciju viza. Očekuje se da će nova Evropska komisija (EK) početi sa radom u decembru i da će se tokom finskog predsedavanja više posvetiti tom pitanju. Pozivam ih da pitanje vizne liberalizacije za Kosovo vrate na dnevni red, jer je ispunilo sve uslove koji su traženi", rekla je Fajon.

Konstatovala je da Evropski parlament ima mnogo propusta na Zapadnom Balkanu.

„U poslednje vreme, mi u Evropskom parlamentu i grupa za istraživanje i razvoj imali smo dosta propusta na Zapadnom Balkanu. Vreme je da počnemo ispunjavati i svoja obećanja. S tim u vezi, iskreno se nadam da će pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo biti razmatrano tokom finskog predsedavanja“, zaključila je Fajon.

Ostale vesti

 • Tači: Korist od mudrog pozicionaranja saveznika

  Tači: Korist od mudrog pozicionaranja saveznika

  Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se danas u Berlinu sa bivšim specijalnim izaslanikom SAD za Kosovo od 2005. do 2006. godine Frenkom Visnerom i bivšom visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

 • TOK: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

  TOK: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

  Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) i dalje vodi predistražni postupak protiv neidentifikovanih izvršilaca u slučaju ubistva predsednika GI SPD Olivera Ivanovića, rečeno je Insajderu u tom tužilaštvu. Kako su naveli, TOK nije imao uvid u optužnicu koje je kosovsko Specijalno tužilaštvo pre nekoliko dana podnelo Osnovnom sudu u Prištini protiv šest osoba.

 • Haziri: Sporazum DSK i Samoopredeljenja za nekoliko dana

  Haziri: Sporazum DSK i Samoopredeljenja za nekoliko dana

  Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da je postizanje koalicionog sporazuma sa pokretom Samoopredeljenje pitanje dana, dodajući da će razgovori predstavnika dveju stranaka biti nastavljeni kada se Aljbin Kurti vrati iz inostranstva.

 • Vučić Merkelovoj: Ukidanje takse pa dijalog

  Vučić Merkelovoj: Ukidanje takse pa dijalog

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je, u telefonskom razgovoru, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel utiske nedavnog sastanka u Parizu i govrio o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane