Vesti
Politika

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu
Kfor (Foto Kim)

Fajner je naglasio zabrinutost SAD zbog napete situacije na severu Kosova i pozvao sve strane da preduzmu korake s ciljem deeskalacije situacije. On je pozvao Vladu Srbije da povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini granice i da ukine stanje povišene pripravnosti vojske, kao i da apeluje na demonstrante da ostanu mirni na severu Kosova.

Prema saopštenju Bele kuće nakon sastanka, Fajner je ponovio da SAD očekuju da se obe strane ponovo uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i Ohridu ranije ove godine.

Džon Fajner je, dan ranije, razgovarao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i pozvao Kosovo da "omogući novoizabranim gradonačelnicima da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija, kao i da povuku policiju iz opštinskih zgrada", saopšteno je iz Bele kuće.

Takođe je pozdravio "spremnost Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore", navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Rojters.

Tenzije u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom povišene su od prošlog petka kada su novoizabrani albanski predsednici opština pokušali da uđu u zgrade, nakon što su položili zakletvu.

U ponedeljak je došlo i do sukoba između srpskih demonstranata i KFOR-a, a u Zvečanu je povređeno 30 pripadnika te vojne misije.

Američki i evropski zvaničnici razgovarali su u proteklim danima sa liderima Srbije i Kosova, a američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je obe zemlje da preduzmu mere da bi smanjile tenzije.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023