Vesti
Politika

Fabrici: EU je za nastavak dijaloga

Nadamo se da će Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto i obnoviti dijalog što pre, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
Fabrici: EU je za nastavak dijaloga
Sem Fabrici (Foto europa.rs)

Stav EU je, dodaje, jasan, a to je da jednostrane takse Prištine na robu iz Srbije moraju da budu ukinute. "Obe strane moraju da se obavežu, nema alternative dijalogu", kazao je.

"EU moderira dijalog između Beograda i Prištine već nekoliko godina. Mi se nadamo da će se dve strane vratiti za pregovarački sto i obnoviti dijalog i to što pre. Mi smo spremni da odmah nastavimo s dijalogom o normalizaciji odnosa dve strane", rekao je Fabrici u Novom danu.

Prema njegovim rečima, nedavni samit u Berlinu bio je veoma koristan, i na njemu je bilo reči o celom regionu, ne samo o odnosima Beograda i Prištine.

"Naš rad je kontinuiran, Federika Mogerini će sutra biti u Tirani, sledi samit Brdo-Brioni, biće tu još sastanaka. Naš rad je stalan, kako bi se proces dijaloga obnovio i krenulo ka normalizaciji odnosa. Ono što trenutno otežava ponovo pokretanje dijaloga su unilateralne takse Prištine, a naš stav je jasan - one moraju da se ukinu. Međutim, za dijalog je potreban širi aspekt, da se obe strane ponovo obavežu, jer nema alternative dijalogu", kazao je Fabrici.

Kako je rekao, mora se učiti iz istorije.

"Morate da vidite poruke iz istorije, a to je saradnja, pretvaranje konkurencije u saradnju. To je kompleksno teško, ali je to nasleđe koje imamo i put kojim treba da idemo. Ja sam optimista, nadam se da će stvari ići napred, i EU je spremna da tome da svoj doprinos", naglasio je gost N1.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021