Vesti
Politika

Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Sem Fabrici (Foto europa.rs)

On je, gostujući na RTS rekao da je rano govoriti da li će Srbija u junu na međuvladinoj konferenciji otvoriti nova poglavlja, ali da je sada neophodno da se vlast u Beogradu fukusira na reforme koje daju rezultate a ne samo na "apstraktni koncept reformi".

Fabrici je ocenio i da je reformski proces u Srbiji je napredovao, ali u nekim oblastima, kao što je vladavima prava taj napredak je jako mali.

Napomenuo je i da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje drugih poglavlja.

"Pregovarački proces obuhvata razne oblasti, jedna od njih je normalizacija odnosa sa Prištinom, a druga vladavina prava. Normalizacija odnosa zahteva snažno partnerstvo i posvećenost dijalogu", naveo je on.

Fabrici je zaključio da sada i Priština, posle izbora koji su nedavno održani, mora snažnije da se posveti dijalogu.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021