Vesti
Politika

Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Sem Fabrici (Foto europa.rs)

On je, gostujući na RTS rekao da je rano govoriti da li će Srbija u junu na međuvladinoj konferenciji otvoriti nova poglavlja, ali da je sada neophodno da se vlast u Beogradu fukusira na reforme koje daju rezultate a ne samo na "apstraktni koncept reformi".

Fabrici je ocenio i da je reformski proces u Srbiji je napredovao, ali u nekim oblastima, kao što je vladavima prava taj napredak je jako mali.

Napomenuo je i da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje drugih poglavlja.

"Pregovarački proces obuhvata razne oblasti, jedna od njih je normalizacija odnosa sa Prištinom, a druga vladavina prava. Normalizacija odnosa zahteva snažno partnerstvo i posvećenost dijalogu", naveo je on.

Fabrici je zaključio da sada i Priština, posle izbora koji su nedavno održani, mora snažnije da se posveti dijalogu.Ostale vesti

Petković: Kurti za šaku glasova izaziva krizu
Priština svojim ponašanjem jasno pokazuje da ih ne interesuje Briselski sporazum, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 24.09.2021
Jovanović: Građani Parteša se osećaju zapostavljeno
Nezavisni kandidat za gradonačelnika Parteša Jugoslav Jovanović kaže da se za lokalne izbore kandidovao kako bi pomogao svojim sugrađanima.
  • 24.09.2021
Stojanović: Bez visoke politike
Kandidat za predsednika opštine Gračanica Branimir Stojanović kaže da je vreme je da lokalni političari prestanu da se bave visokom politikom i da se usresrede na lokalne probleme građana.
  • 24.09.2021
Vučić zabrinut zbog prebijanja kosovskih Srba
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog prebijanja kosovskih Srba i rekao da ukoliko postoji Briselski sporazum, očekuje da se što pre počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.
  • 23.09.2021
Rakić: Situacija na severu napetija nego prethodnih dana
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić ocenio je danas da je situacija na severu Kosova, gde od ponedeljka traje blokada puteva i protesti Srba zbog odluke kosovske vlade o reciprocitetu sa registarskim tablicama, napetija nego prethodnih dana.
  • 23.09.2021
Stojanović: ZSO šansa za Srbe da prežive
Reagujući na privođenje srpskih mladića zbog postavljanja bilborda s porukom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“, kandidat za predsednika Opštine Gračanica Branimir Stojanović kaže da takvim postupkom kosovske vlasti žele da potpuno ugase ideju o ZSO.
  • 23.09.2021