Vesti
Politika

Evropski savet potvrdio imenovanje Sunjoga za naslednika Apostolove

Tomaš Sunjog iz Češke Republike imenovan je danas za specijalnog predstavnika EU za Kosovo, saopšteno je iz Evropskog saveta.

Evropski savet potvrdio imenovanje Sunjoga za naslednika Apostolove
Tomaš Sunjog (Foto Koha.net)

Sunjog je dobio jednogodišnji mandat, od 1. septembra ove godine, do 31. avgusta 2021.

Kancelarija specijalnog predstavnika ima vodeću ulogu u promociji stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova, što uključuje i jačanje stabilnosti regiona i doprinošenje regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Kancelarija specijalnog predstavnika podržava evropsku perspektivu Kosova i proces približavanja Evropskoj uniji što je i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i perspektivom čitavog regiona.

Sunjog će na ovoj poziciji zameniti Nataliju Apostolovu iz Bugarske koja je funkciju specijalne predstavnice obavljala od 2016.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020