Vesti
Politika

Evropski savet potvrdio imenovanje Sunjoga za naslednika Apostolove

Tomaš Sunjog iz Češke Republike imenovan je danas za specijalnog predstavnika EU za Kosovo, saopšteno je iz Evropskog saveta.

Evropski savet potvrdio imenovanje Sunjoga za naslednika Apostolove
Tomaš Sunjog (Foto Koha.net)

Sunjog je dobio jednogodišnji mandat, od 1. septembra ove godine, do 31. avgusta 2021.

Kancelarija specijalnog predstavnika ima vodeću ulogu u promociji stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova, što uključuje i jačanje stabilnosti regiona i doprinošenje regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Kancelarija specijalnog predstavnika podržava evropsku perspektivu Kosova i proces približavanja Evropskoj uniji što je i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i perspektivom čitavog regiona.

Sunjog će na ovoj poziciji zameniti Nataliju Apostolovu iz Bugarske koja je funkciju specijalne predstavnice obavljala od 2016.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020