Vesti
Politika

Evropski parlamentarci traže liberalizaciju viza za Kosovo

Članica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel (Zeleni/EFA) poslala je pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ministru unutrašnjih poslova Horstu Zehoferu, pozivajući ih da liberalizaciju viza za Kosovo uvrste u dnevni red Saveta Evropske unije za vreme nemačkog predsedavanja, koje počinje 1. jula. Pismo su potpisala 32 poslanika.
Evropski parlamentarci traže liberalizaciju viza za Kosovo
Ilustracija (Foto pixabay.com)

„Trenutno je Kosovo jedna od retkih preostalih evropskih zemalja čiji građani ne mogu slobodno putovati u šengenski prostor bez vize. Međutim, to više ne zavisi od građana Kosova. Proces postizanja liberalizacije viznog režima trebalo bi da se zasniva na objektivnim kriterijumima, koji su, kako je objavila Evropska komisija, ispunjeni u julu 2018. godine, tačno pre dve godine“, napisala je fon Kramon.

Ona je istakla da se poslednja četiri predsedništva Saveta nisu bavila tim problemom i izrazila nadu da će Nemačka rešiti ovaj problem zbog svojih veza i obaveza prema Zapadnom Balkanu.

Fon Kramon je dodala da na Kosovu sigurno postoje problemi, poput organizovanog kriminala i neosnovanih zahteva za azil, ali je naglasila da su institucije EU već nekoliko puta jasno stavile do znanja da to neće biti prepreka viznoj liberalizaciji.

„Kosovo je doseglo referentne vrednosti. Oni su uradili svoj domaći zadatak, sada je na nama da ne kršimo svoje obećanje. Gubimo kredibilitet kada treća zemlja uradi ono što mi tražimo od njih, ali oni ne dobiju prednosti koje smo im obećali“, napisala je fon Kramon.

Podsetila je da je Evropski parlament podržao ovo pitanje više puta i uključio ga u nedavno usvojenu rezoluciju o proširenju, koju je podržao ogroman broj poslanika u Evropskom parlamentu.

Pismo su potpisala 32 evropska poslanika iz grupacija Evropske narodne partije, Socijalista i demokrata, Obnove Evrope i grupe iz koje dolazi i sama fon Kramon, Zeleni/EFA.

Na pismu se porukom na Tviteru fon Kramonovoj zahvalila predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

 

 

U odgovoru, Viola fon Kramon je napisala "Nadam se da ćemo biti uspešni ovoga puta. Vreme je!"Ostale vesti

Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020
Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020