Vesti
Politika

Evropski parlamentarci traže liberalizaciju viza za Kosovo

Članica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel (Zeleni/EFA) poslala je pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ministru unutrašnjih poslova Horstu Zehoferu, pozivajući ih da liberalizaciju viza za Kosovo uvrste u dnevni red Saveta Evropske unije za vreme nemačkog predsedavanja, koje počinje 1. jula. Pismo su potpisala 32 poslanika.
Evropski parlamentarci traže liberalizaciju viza za Kosovo
Ilustracija (Foto pixabay.com)

„Trenutno je Kosovo jedna od retkih preostalih evropskih zemalja čiji građani ne mogu slobodno putovati u šengenski prostor bez vize. Međutim, to više ne zavisi od građana Kosova. Proces postizanja liberalizacije viznog režima trebalo bi da se zasniva na objektivnim kriterijumima, koji su, kako je objavila Evropska komisija, ispunjeni u julu 2018. godine, tačno pre dve godine“, napisala je fon Kramon.

Ona je istakla da se poslednja četiri predsedništva Saveta nisu bavila tim problemom i izrazila nadu da će Nemačka rešiti ovaj problem zbog svojih veza i obaveza prema Zapadnom Balkanu.

Fon Kramon je dodala da na Kosovu sigurno postoje problemi, poput organizovanog kriminala i neosnovanih zahteva za azil, ali je naglasila da su institucije EU već nekoliko puta jasno stavile do znanja da to neće biti prepreka viznoj liberalizaciji.

„Kosovo je doseglo referentne vrednosti. Oni su uradili svoj domaći zadatak, sada je na nama da ne kršimo svoje obećanje. Gubimo kredibilitet kada treća zemlja uradi ono što mi tražimo od njih, ali oni ne dobiju prednosti koje smo im obećali“, napisala je fon Kramon.

Podsetila je da je Evropski parlament podržao ovo pitanje više puta i uključio ga u nedavno usvojenu rezoluciju o proširenju, koju je podržao ogroman broj poslanika u Evropskom parlamentu.

Pismo su potpisala 32 evropska poslanika iz grupacija Evropske narodne partije, Socijalista i demokrata, Obnove Evrope i grupe iz koje dolazi i sama fon Kramon, Zeleni/EFA.

Na pismu se porukom na Tviteru fon Kramonovoj zahvalila predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

 

 

U odgovoru, Viola fon Kramon je napisala "Nadam se da ćemo biti uspešni ovoga puta. Vreme je!"Ostale vesti

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020