Vesti
Politika

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu. U tekstu se, između ostalog, od Prištine traži da odmah uspostavi Zajednicu srpskih opština.
Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu
Evropski parlament (Foto vest.si)

Rezolucija o Kosovu usvojena je sa 474 glasa "za" i 134 "protiv" od 672 prisutna poslanika.

Parlamentarci Evropske unije stavili su do znanja da "Asocijacija (Zajednica) srpskih opština još nije uspostavljena, nije izrađen ni nacrt njenog statuta, a za formiranje te Asocijacije su odgovorne vlasti Kosova".

U rezoluciji se napominje da se dosadašnji dogovori u dijalogu Beograd-Priština moraju sprovesti i Evropskoj službi za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, nalaže da "redovno procenjuje kako dve strane sprovode svoje obaveze i o tome daje izveštaj Evropskom parlamentu".

U rezoluciji je rečeno i da Evropski parlament "izražava zabrinutost zbog i daljeg postojanja paralelnih struktura Srbije" na Kosovu, a traže i da se "prihvateljivo i uzajamno prihvatljivo rešenje nađe i sa status rudarskog kompleksa Trepča".

Poslanici EU su "snažno osudili upućivanje", kako je rečeno, "srpskog nacionalističkog voza iz Beograda na severno Kosovo" i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog "ratnohuškačkih i poruka uperenih protiv EU".

"Lideri zajednice kosovskih Srba pozivaju se da u potpunosti preuzmu odgovornost za svoje mesto i ulogu u institucijama zemlje, tako da deluju nezavisno od Beograda i da konstruktivno doprinose boljitku celog naroda Kosova", navodi se u rezoluciji.

Od vlasti Kosova se traži da i dalje podržavaju uključivanje srpskih predstavnika i da "grade uzajamno poverenje između zajednica tako što će pospešivati njihovu ekonomsku integraciju".

Uspostavljanje Specijalnog suda za suđenje ratnim zločinima na Kosovu i Ureda specijalnog tužioca tog suda u Hagu evroposlanici su "pozdravili kao ključni korak ka obezbeđenju pravde i pomirenja" i ocenili da je "zaštita svedoka od presudne važnosti za uspeh tog Specijalnog suda, pa se vlasti pozivaju da građanima dozvole da koriste taj sistema bez straha od odmazde".

EU parlamentarci su naveli da su "duboko zabrinuti zbog hapšenja Ramuša Haradinaja na osnovu univerzalne nadležnosti svog suda za ratne zločine. U rezoluciji je izraženo žaljenje što se taj zakon "zloupotrebljava za istragu građana zemalja koje su pripadale bivšoj Jugoslaviji".

Evropski parlament je ponovo primetio da pet država članica EU ne priznaju nezavisnost Kosova, a smatra da bi "priznavanje bilo od koristi za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i pojačalo uverljivost EU u njenoj spoljnoj politici".

U dokumentu Evropskog parlamenta je izraženo zadovoljstvo što je Evropska komisija predložila da se ukinu vize za građane Kosova, a naglašava zabrinutost što prištinske vlasti ne ispunjavaju svoje obaveze da bi se to sprovelo, uključujući ratifikaciju sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020