Vesti
Politika

Evropski parlament usvojio izveštaje o Srbiji i Kosovu

Evropski parlament usvojio je sinoć Izveštaje Evropske komisije za Srbiju i Kosovo.

Evropski parlament usvojio izveštaje o Srbiji i Kosovu
Ilustracija (Foto N1)

Najmanju podršku evroposlanika dobila je rezolucija o Kosovu, na osnovu izveštaja Viole Fon Kramon, za koju je glasao 471 poslanik, uz 109 glasova protiv i 104 uzdržana.

U rezoluciji o Kosovu, poslanici pozivaju vlade Srbije i Kosova da se uzdrže od bilo kojeg poteza koji bi mogao da naruši poverenje između dve strane. Ukazujući da pet članica Unije nije priznalo Kosovo, poslanici ponovo pozivaju te države da to učine, uz ocenu da je nezavisnost Kosova nepovratna.

Priznavanje Kosova od članica koje to još nisu učinile, Grčke, Kipra, Malte, Rumunije i Španije, doprinelo bi normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, "učvrstilo bi i konsolidovalo stabilnost u regionu, i olakšalo integraciju obe države u EU", navodi se u rezoluciji EP.

Evroposlanici takođe pozivaju Savet EU da hitno uvede bezvizni režim za građane Kosova.

Za usvajanje rezolucije, koja sadrži ključne poruke iz izveštaja poslanika EP Vladimira Bilčika o Srbiji, glasalo je 538 poslanika, protiv je bilo 69, a uzdržanih 79.

Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, sačinio je izveštaj za prethodne dve godine na osnovu Izveštaja Evropske komisije o Srbiji iz novembra 2020. godine.

U usvojenoj rezoluciji EP upozorava da su normalizacija odnosa Srbije i Kosova i istinsko poštovanje osnovnih prava ključni za određivanje brzine pregovora o članstvu sa EU.

Evroposlanici izražavaju zabrinutost zbog funkcionisanja parlamenta Srbije, u kojem nema opozicije, i legitimiteta tog tela koji osporavaju opozicione stranke.

Rezolucijom se ponavlja značaj usklađivanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, pošto Srbija trenutno ima najnižu stopu usklađenosti u regionu.

Poslanici EP pozdravljaju napredak koji je Srbija postigla u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije i ohrabruju njenu vladu da nastavi sa strukturnim reformama u toj oblasti, navodi se na sajtu EP.

Poslanici naglašavaju značaj jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.Ostale vesti

Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021
Rakić: Očekujem ubedljivu pobedu
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je jutros nakon glasanja da je zadovoljan načinom na koji je izborni dan počeo.
  • 17.10.2021