Vesti
Politika

Evropske diplomate: Koalicija DSK i DPK korisna

Evropske diplomate ocenile su da će koalicija Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova biti korisna za Kosovo jer može da reši bitne stvari - sprovođenje sporazuma sa Beogradom i osnivanje specijalnog suda za OVK.
Evropske diplomate: Koalicija DSK i DPK korisna
Priština (Foto arhiva Kim)

Kako piše Koha ditore, te dve stvari su, po evropskim diplomatama u Briselu, mesecima bile glavni kriterijumi na kojima su se zasnivala očekivanja EU.

"Priznajemo da smo možda u tim očekivanjima bili malo egoistični. Mislili smo samo na one procese koji su nama potrebni i koje vidimo kao svoje prioritete. Nismo mislili, a ni danas ne mislimo mnogo na to šta će Kosovu na unutrašnjem planu doneti nova vlada. Ipak, smatramo da su naši prioriteti i prioriteti Kosova", rekao je neimenovani evropski diplomata.

Isti izvor navodi da bi bez DSK u vladi, bilo teško sprovesti sporazume sa Beogradom, dok bi bez DPK bilo teško osnovati specijalni sud za zločine OVK, pošto je dosta funkcionera te partije bilo u
redovima OVK.

Evropske diplomate koje godinama poznaju unutrašnje prilike na Kosovu, rekle su da im je teško da razumeju "salto mortale" Demokratskog saveza Kosova - kako opisuju ulazak DSK u koaliciju sa DPK, posle želje da formira vladu sa opozicijom.

"Za Isu Mustafu to nije važno, pošto on ionako više nema neku političku budućnost. Ali, ne razumemo kako je DSK dozvolio da se tako nešto dogodi", rekao je jedan visoki evropski
diplomata za Koha ditore.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020