Vesti
Politika

Evropske diplomate: Koalicija DSK i DPK korisna

Evropske diplomate ocenile su da će koalicija Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova biti korisna za Kosovo jer može da reši bitne stvari - sprovođenje sporazuma sa Beogradom i osnivanje specijalnog suda za OVK.
Evropske diplomate: Koalicija DSK i DPK korisna
Priština (Foto arhiva Kim)

Kako piše Koha ditore, te dve stvari su, po evropskim diplomatama u Briselu, mesecima bile glavni kriterijumi na kojima su se zasnivala očekivanja EU.

"Priznajemo da smo možda u tim očekivanjima bili malo egoistični. Mislili smo samo na one procese koji su nama potrebni i koje vidimo kao svoje prioritete. Nismo mislili, a ni danas ne mislimo mnogo na to šta će Kosovu na unutrašnjem planu doneti nova vlada. Ipak, smatramo da su naši prioriteti i prioriteti Kosova", rekao je neimenovani evropski diplomata.

Isti izvor navodi da bi bez DSK u vladi, bilo teško sprovesti sporazume sa Beogradom, dok bi bez DPK bilo teško osnovati specijalni sud za zločine OVK, pošto je dosta funkcionera te partije bilo u
redovima OVK.

Evropske diplomate koje godinama poznaju unutrašnje prilike na Kosovu, rekle su da im je teško da razumeju "salto mortale" Demokratskog saveza Kosova - kako opisuju ulazak DSK u koaliciju sa DPK, posle želje da formira vladu sa opozicijom.

"Za Isu Mustafu to nije važno, pošto on ionako više nema neku političku budućnost. Ali, ne razumemo kako je DSK dozvolio da se tako nešto dogodi", rekao je jedan visoki evropski
diplomata za Koha ditore.Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020