Vesti
Politika

Evropske diplomate: Koalicija DSK i DPK korisna

Evropske diplomate ocenile su da će koalicija Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova biti korisna za Kosovo jer može da reši bitne stvari - sprovođenje sporazuma sa Beogradom i osnivanje specijalnog suda za OVK.
Evropske diplomate: Koalicija DSK i DPK korisna
Priština (Foto arhiva Kim)

Kako piše Koha ditore, te dve stvari su, po evropskim diplomatama u Briselu, mesecima bile glavni kriterijumi na kojima su se zasnivala očekivanja EU.

"Priznajemo da smo možda u tim očekivanjima bili malo egoistični. Mislili smo samo na one procese koji su nama potrebni i koje vidimo kao svoje prioritete. Nismo mislili, a ni danas ne mislimo mnogo na to šta će Kosovu na unutrašnjem planu doneti nova vlada. Ipak, smatramo da su naši prioriteti i prioriteti Kosova", rekao je neimenovani evropski diplomata.

Isti izvor navodi da bi bez DSK u vladi, bilo teško sprovesti sporazume sa Beogradom, dok bi bez DPK bilo teško osnovati specijalni sud za zločine OVK, pošto je dosta funkcionera te partije bilo u
redovima OVK.

Evropske diplomate koje godinama poznaju unutrašnje prilike na Kosovu, rekle su da im je teško da razumeju "salto mortale" Demokratskog saveza Kosova - kako opisuju ulazak DSK u koaliciju sa DPK, posle želje da formira vladu sa opozicijom.

"Za Isu Mustafu to nije važno, pošto on ionako više nema neku političku budućnost. Ali, ne razumemo kako je DSK dozvolio da se tako nešto dogodi", rekao je jedan visoki evropski
diplomata za Koha ditore.Ostale vesti

Mustafa ne podnosi ostavku
Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa rekao je da nema razloga da podnese ostavku nakon hapšenja 12 službenika njegovog odeljenja zbog zloupotrebe subvencija, službenih dužnosti, te primanja i davanja mita.
  • 25.02.2021
Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021
Rada Trajković: MUP mi ukinuo obezbeđenje
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je za portal Nova.rs da joj je MUP Srbije ukinuo obezbeđenje. Trajkovićeva je kazala da joj je rečeno da je "prošla potreba za praćenjem, s obzirom na to je da relaksirana njena bezbednost".
  • 23.02.2021
Kurti: Otvorićemo novo poglavlje u dijalogu
Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će Priština otvoriti novo poglavlje kroz iskren dijalog zasnovan na reciprocitetu i jednakosti.
  • 22.02.2021
Selaković se zahvalio ambasadoru Kazahstana zbog nepriznavanja Kosova
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji Gabitom Sizdikbekovim, kome je istakao opredeljenje za unapređenje i produbljivanje zajedničke saradnje.
  • 22.02.2021
CIK: Ponovo prebrojavanje glasova na 494 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je danas da ponovo budu prebrojani glasovi na 494 biračka mesta, izveštava Ekonomija Onlajn.
  • 22.02.2021