Vesti
Politika

Evropa nostra i FRH odgovorili kosovskim zvaničnicima

"Želeli bismo da naglasimo da uvrštavanje lokacije (Visokih Dečana) na listu ’Sedam najugroženijih’ nije kraj procesa; to radije označava početak odgovarajućih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama", navodi se u pismu koje su u ime organizacija "Evropa nostra" i "Budućnost za versko nasleđe" potpisali njen izvršni predsednik Herman Parcinger, odnosno predsednica Pilar Bahamonde.
Evropa nostra i FRH odgovorili kosovskim zvaničnicima
Visoki Dečani (Foto Kim)

Čime se bavi "Budućnost za versko nasleđe"?

"Budućnost za versko nasleđe" (Future for Religious Heritage - FRH) osnovana je 2011. godine kao organizacija posvećena zaštiti raznolikog i jedinstvenog evropskog verskog nasleđa. To je jedina nezavisna, nereligijska i neprofitna mreža dobrotvornih i konzervatorskih odeljenja vladinih, verskih i univerzitetskih institucija i drugih profesionalaca koji rade na zaštiti zgrada verskog nasleđa širom Evrope, sa preko 170 članova u preko 35 zemalja.

"Priprema se sveobuhvatan izveštaj o stanju stvari, sa preporukama za adekvatnu akciju koja bi na kraju, kao rezultat, trebalo da dovede do otklanjanja opasnosti sa kojima se suočava dato mesto nasleđa i posledično uklanjanje te lokacije sa naše liste ’Sedam najugroženijih’", navodi se u pismu upućenom kosovskim zvaničnicima.

U nastavku odgovora kosovskoj ministarki spoljnih poslova i dijaspore, te zamenici premijera Doniki Grvali-Švarc i ministru kulture, omladine i sporta Hajruli Čekuu se podseća da su oni u pismima od 17. i 18. maja "izrazili neslaganje sa uključivanjem manastira (Visoki) Dečani na listu sedam najugroženijih mesta u Evropi za 2021. godinu koju objavljuje ’Evropa nostra’ u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke".

Uz dostavljeni nominacioni dosije Visokih Dečana, koji je FRH podneo "pažljivo pripremljen u skladu sa najvišim profesionalnim standardima potrebnim za nominacije u okviru ovog programa", Parcinger i Bahamonde podsećaju da su "od 2013. godine na listu uvrštene ukupno 43 lokacije ugrožene baštine u 26 evropskih zemalja", te da je njihova misija "da sačuvamo integritet i autentičnost izabranih mesta ugrožene baštine u korist društva u celini".

"Kao što je već naznačeno u pismu upućenom 19. aprila 2021. kosovskom predsedniku i premijeru, delegacija sastavljena od stručnjaka koje je imenovala ’Evropa nostra’ planira da poseti Kosovo radi razgovora sa svim zainteresovanim stranama. Ova poseta će se dogoditi čim epidemiološka situacija dozvoli takva putovanja, najverovatnije nakon leta. U međuvremenu smo započeli organizaciju sastanaka sa lokalnim i međunarodnim sagovornicima putem interneta. Stoga bismo (ovim) želeli da predložimo organizaciju onlajn sastanka sa vama što je pre moguće tokom meseca juna", navodi se u pismu koje se zaključuje "zahvaljivanjem kosovskoj vladi na iznetim uveravanjima o posvećenosti očuvanju kulturnog nasleđa".

Konstatuje se i da će budući "otvoreni i konstruktivni dijalog" biti vođen u korist zajedničkog cilja: zaštite multikulturnog i multireligijskog nasleđa u Evropi.Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021