Vesti
Politika

Evropa nostra i FRH odgovorili kosovskim zvaničnicima

"Želeli bismo da naglasimo da uvrštavanje lokacije (Visokih Dečana) na listu ’Sedam najugroženijih’ nije kraj procesa; to radije označava početak odgovarajućih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama", navodi se u pismu koje su u ime organizacija "Evropa nostra" i "Budućnost za versko nasleđe" potpisali njen izvršni predsednik Herman Parcinger, odnosno predsednica Pilar Bahamonde.
Evropa nostra i FRH odgovorili kosovskim zvaničnicima
Visoki Dečani (Foto Kim)

Čime se bavi "Budućnost za versko nasleđe"?

"Budućnost za versko nasleđe" (Future for Religious Heritage - FRH) osnovana je 2011. godine kao organizacija posvećena zaštiti raznolikog i jedinstvenog evropskog verskog nasleđa. To je jedina nezavisna, nereligijska i neprofitna mreža dobrotvornih i konzervatorskih odeljenja vladinih, verskih i univerzitetskih institucija i drugih profesionalaca koji rade na zaštiti zgrada verskog nasleđa širom Evrope, sa preko 170 članova u preko 35 zemalja.

"Priprema se sveobuhvatan izveštaj o stanju stvari, sa preporukama za adekvatnu akciju koja bi na kraju, kao rezultat, trebalo da dovede do otklanjanja opasnosti sa kojima se suočava dato mesto nasleđa i posledično uklanjanje te lokacije sa naše liste ’Sedam najugroženijih’", navodi se u pismu upućenom kosovskim zvaničnicima.

U nastavku odgovora kosovskoj ministarki spoljnih poslova i dijaspore, te zamenici premijera Doniki Grvali-Švarc i ministru kulture, omladine i sporta Hajruli Čekuu se podseća da su oni u pismima od 17. i 18. maja "izrazili neslaganje sa uključivanjem manastira (Visoki) Dečani na listu sedam najugroženijih mesta u Evropi za 2021. godinu koju objavljuje ’Evropa nostra’ u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke".

Uz dostavljeni nominacioni dosije Visokih Dečana, koji je FRH podneo "pažljivo pripremljen u skladu sa najvišim profesionalnim standardima potrebnim za nominacije u okviru ovog programa", Parcinger i Bahamonde podsećaju da su "od 2013. godine na listu uvrštene ukupno 43 lokacije ugrožene baštine u 26 evropskih zemalja", te da je njihova misija "da sačuvamo integritet i autentičnost izabranih mesta ugrožene baštine u korist društva u celini".

"Kao što je već naznačeno u pismu upućenom 19. aprila 2021. kosovskom predsedniku i premijeru, delegacija sastavljena od stručnjaka koje je imenovala ’Evropa nostra’ planira da poseti Kosovo radi razgovora sa svim zainteresovanim stranama. Ova poseta će se dogoditi čim epidemiološka situacija dozvoli takva putovanja, najverovatnije nakon leta. U međuvremenu smo započeli organizaciju sastanaka sa lokalnim i međunarodnim sagovornicima putem interneta. Stoga bismo (ovim) želeli da predložimo organizaciju onlajn sastanka sa vama što je pre moguće tokom meseca juna", navodi se u pismu koje se zaključuje "zahvaljivanjem kosovskoj vladi na iznetim uveravanjima o posvećenosti očuvanju kulturnog nasleđa".

Konstatuje se i da će budući "otvoreni i konstruktivni dijalog" biti vođen u korist zajedničkog cilja: zaštite multikulturnog i multireligijskog nasleđa u Evropi.Ostale vesti

Srpska lista: Kurtijev lov na Srbe ne prestaje

Nakon napada na mladića u Mogili oglasila se i Srpska lista koja je navela da je "napad na srpsku decu, sprke mladiće, imovinu ili Srpsku pravoslavnu crkvu, posledica antisrpske histerije diktatorskog režima Aljbina Кurtija".

  • 03.02.2023
Stefanović: Uvrede u Skupštini neće pomoći Srbima koji se iseljavaju sa Kosova
Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga istakao je da teške uvrede iznesne u skupštinskoj raspravi neće pomoći hiljadama Srba koji se iseljavaju sa KiM.
  • 03.02.2023
Dačić: Promenio se odnos Zapada prema Srbiji
Za nas je velika stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše “crvene linije”, naš pristup dijalogu ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u poslednja dva dana boravio u Vašingtonu, gde je bio gost na Molitvenom doručku i sastao se sa američkim zvaničnicima u Stejt departmentu i Kongresu.
  • 03.02.2023
Jovanović Ćuta: Kome nije jasno čije je Kosovo, neka pogleda Ustav Srbije
Ekološki ustanak nikada neće priznati Kosovo, a kome nije jasno čije je Kosovo, neka pogleda Ustav, izjavio je na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.
  • 03.02.2023
Manojlović: Vučić da se povuče iz političkog života

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović izjavila je danas da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da podnese ostavku i da se što pre povuče iz političkog života.

  • 03.02.2023
Novi DSS u Kosovskoj Mitrovici podržao Miloša Jovanovića
Gradski odbor Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) u Kosovskoj Mitrovici podržao je predsednika stranke Miloša Jovanovića "u iskrenoj borbi za interese Srbije" i "borbi protiv politike prihvatanja" takozvanog nemačko-francuskog plana za Kosovo.
  • 03.02.2023