Vesti
Politika

Evropa nostra i FRH odgovorili kosovskim zvaničnicima

"Želeli bismo da naglasimo da uvrštavanje lokacije (Visokih Dečana) na listu ’Sedam najugroženijih’ nije kraj procesa; to radije označava početak odgovarajućih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama", navodi se u pismu koje su u ime organizacija "Evropa nostra" i "Budućnost za versko nasleđe" potpisali njen izvršni predsednik Herman Parcinger, odnosno predsednica Pilar Bahamonde.
Evropa nostra i FRH odgovorili kosovskim zvaničnicima
Visoki Dečani (Foto Kim)

Čime se bavi "Budućnost za versko nasleđe"?

"Budućnost za versko nasleđe" (Future for Religious Heritage - FRH) osnovana je 2011. godine kao organizacija posvećena zaštiti raznolikog i jedinstvenog evropskog verskog nasleđa. To je jedina nezavisna, nereligijska i neprofitna mreža dobrotvornih i konzervatorskih odeljenja vladinih, verskih i univerzitetskih institucija i drugih profesionalaca koji rade na zaštiti zgrada verskog nasleđa širom Evrope, sa preko 170 članova u preko 35 zemalja.

"Priprema se sveobuhvatan izveštaj o stanju stvari, sa preporukama za adekvatnu akciju koja bi na kraju, kao rezultat, trebalo da dovede do otklanjanja opasnosti sa kojima se suočava dato mesto nasleđa i posledično uklanjanje te lokacije sa naše liste ’Sedam najugroženijih’", navodi se u pismu upućenom kosovskim zvaničnicima.

U nastavku odgovora kosovskoj ministarki spoljnih poslova i dijaspore, te zamenici premijera Doniki Grvali-Švarc i ministru kulture, omladine i sporta Hajruli Čekuu se podseća da su oni u pismima od 17. i 18. maja "izrazili neslaganje sa uključivanjem manastira (Visoki) Dečani na listu sedam najugroženijih mesta u Evropi za 2021. godinu koju objavljuje ’Evropa nostra’ u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke".

Uz dostavljeni nominacioni dosije Visokih Dečana, koji je FRH podneo "pažljivo pripremljen u skladu sa najvišim profesionalnim standardima potrebnim za nominacije u okviru ovog programa", Parcinger i Bahamonde podsećaju da su "od 2013. godine na listu uvrštene ukupno 43 lokacije ugrožene baštine u 26 evropskih zemalja", te da je njihova misija "da sačuvamo integritet i autentičnost izabranih mesta ugrožene baštine u korist društva u celini".

"Kao što je već naznačeno u pismu upućenom 19. aprila 2021. kosovskom predsedniku i premijeru, delegacija sastavljena od stručnjaka koje je imenovala ’Evropa nostra’ planira da poseti Kosovo radi razgovora sa svim zainteresovanim stranama. Ova poseta će se dogoditi čim epidemiološka situacija dozvoli takva putovanja, najverovatnije nakon leta. U međuvremenu smo započeli organizaciju sastanaka sa lokalnim i međunarodnim sagovornicima putem interneta. Stoga bismo (ovim) želeli da predložimo organizaciju onlajn sastanka sa vama što je pre moguće tokom meseca juna", navodi se u pismu koje se zaključuje "zahvaljivanjem kosovskoj vladi na iznetim uveravanjima o posvećenosti očuvanju kulturnog nasleđa".

Konstatuje se i da će budući "otvoreni i konstruktivni dijalog" biti vođen u korist zajedničkog cilja: zaštite multikulturnog i multireligijskog nasleđa u Evropi.Ostale vesti

Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022
Šolc u Srbiji 10. juna
Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna. Izvori DW kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa.
  • 23.05.2022