Vesti
Politika

Euleks zatražio privođenje bivših pripadnika OVK

Italijanski tužilac iz misije Euleks podneo je zahtev za privođenje grupe bivših boraca Oslobodilačke vojske Kosova zbog izazivanja nemira i ubistava u martu 2004. godine, piše prištinski portal Kalzo.
Euleks zatražio privođenje bivših pripadnika OVK
Zapaljena kuća u Čaglavici tokom martovskih nemira 2004. godine (Foto arhiva Kim)

Tužilac u obrazloženju zahteva, koji je napisan na 41 strani, tvrdi da je ta grupa formirana krajem 2000. godine sa namerom da počne tajni rat radi preuzimanja cele teritorije Kosova.

Grupu su vodili komandanti OVK koji su u vreme njenog formiranja bili na visokim političkim funkcijama, navodi se u obrazloženju.

Euleks je kao organizatore nasilja naveo Bedrija Krasnićija, Aljbana Dizdarija, Bajrama Kimkarija i Faika Krasnićija, navodeći da su oni "dobijali naređenja od visoko rangiranih komandanata OVK, koji su u međuvremenu, zauzeli važne političke položaje".

"Sledeći ta naređenja, oni su bili uključeni u nekoliko ubistava, terorističkih napada, zaseda, otmica i ostalih ozbiljnih nedela", navodi se u izveštaju. "Oni su bili ključni igrači u organizovanju i sprovođenju nereda od 17. do 19. marta".

Međunarodne misije su, posle martovskog pogroma 2004. godine, u nekoliko navrata menjale mišljenje o seriji incidenata u kojima je ubijeno dvadeseta osoba, prognano oko 4.000 Srba i uništen veliki broj verskih objekata.

U prvom navratu, tadašnji komandant Južnog krila NATO, Gregori Džonson je nerede ocenio kao organizovane, da bi čelnici međunarodnih misija, kasnije, u velikoj meri reterirali, navodeći da je martovski pogrom bila "spontana reakcija".

Istraga italijanskog istražitelja, Danila Kaćarelija došla je do dokaza da je ta grupa imala na raspolaganju desetine "kalašnjikova", ručnih granata, mitraljeze kalibra 12.7 milimetara, što je dopremljeno iz Albanije za "slučaj da stvari krenu naopako".

U dokumentu se, takođe, navodi da je ta grupa posle martovskih događaja "naglo izgubila podršku iz političkih krugova, posebno u zoni Dukađin".

Dukađin je albanski naaziv za Metohiju, kojom od kraja rata na Kosovu apsolutnu vlast ima porodica lokalnog komandanta OVK u tom kraju Ramuša Haradinaja.

Ovaj dokument objavljen je nekoliko dana pošto je grupa Albanaca uhapšena zbog ubistva dvojice pripadnika Unmikove policije 23. marta 2004. godine nedaleko od Podujeva.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022