Vesti
Politika

Euleks se povukao iz suđenja Azemu Sulji

Dve godine nakon pokretanja suđenja Azemu Sulji i još 38 osoba optuženih za organizovani kriminal u slučaju "Zemlja", Euleks se povukao iz slučaja.
Euleks se povukao iz suđenja Azemu Sulji
Azem Sulja (Foto Insajder)

Kako prenosi RTS, Euleks je odlučio da predmet prenese na lokalne sudije.

Odluka o povlačenju objavljena je na suđenju, kada se očekivalo da bude završena preliminarna revizija slučaja. Sudije su obavestile stranke da je odluka doneta od strane rukovodstva Euleksa, ali nisu davali dalja objašnjenja, prenosi Koha ditore.

Tužilac Euleksa Danilo Ćećareli, kritikovao je povlačenje sudija, ocenivši da se radi o štetnoj odluci i neuspehu misije.

"Predmet se prenosi na lokalne vlasti... i svi znamo zašto. Ovo je najveći propust Euleksa, a ne idiotski skandali Euleksa koji nikad nisu postojali", rekao je italijanski tužilac.

"Naša misija je da donesemo pravdu, ali smo i ovde propali. Da bude jasno, ovu odluku nisam doneo ja ili veće sudija. Neko drugi je doneo odluku i to nikada neće biti poznato. Dakle, njegovo ime neće biti poznato. Nema odgovornosti", dodao je Ćećareli.

Sulja je bivši funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova, u više navrata poslanik kosovske skupštine. U grupi optuženih je i Nuhi Uka, bivši predsednik Opštinskog suda u Prištini.

Sa još 37 osoba, optuženi su za organizovani kriminal u predmetu "Zemlja".

Optuženi su za organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službenih dokumenata i podmićivanje.

Sumnja se da su malverazacijama došli u posed ili otuđili nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Prištine. Velike parcele su vlasništvo Srba. Oduzete su im nakon Drugog svetskog rata i nikada nisu vraćene.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021