Vesti
Politika

Euleks pojačao patrole na severu Kosova

Misija EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) saopštila je da trenutno 105 policajaca iz Poljske patrolira na severu Kosova, nekoliko dana pre isteka roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.
Euleks pojačao patrole na severu Kosova
EULEKS i KFOR sprovode zajedničku vežbu kontrole masa i nereda (Foto eulex-kosovo.eu)

Naveli su, u odgovoru za gazetaexpress.com, da su 31. jula ove godine primetili "značajno i uznemirujuće prisustvo naoružanih na barikadama podignutim na severu Kosova".

Euleks je naveo i da su usled toga pojačali nadzorne patrole na severu Kosova i da prisustva naoružanih osoba nakon 31. jula nema.

Rok za preregistraciju vozila ističe 31. oktobra, te zbog bojazni da bi i sada moglo doći do porasta tenzija, pripadnici Euleksa patroliraju na severu.

Kako su naveli, pomno prate sva dešavanja koja mogu da utiču na bezbednost Kosova, kao i bezbednost svih zajednica na Kosovu.

"Naša specijalizovana jedinica policije, koju čini 105 policajaca iz Poljske, svakodnevno sprovodi nadzorne patrole na severu Kosova kako bi bolje razumela situaciju", navedeno je iz te EU misije.

Napomenuli su da, kao "druga linija odgovora", imaju blisku koordinaciju sa Kosovskom policijom i sa KFOR-om, "odnosno sa prvom i trećom linijom odgovora na Kosovu".

Iz Euleksa je navedeno da su, na zahtev Kosovske policije, spremni da odlučno deluju, kako bi „smanjili tenzije i zaštitili sve od bilo kakve pretnje – bez obzira na etničku pripadnost, starost ili pol".

Naveli su i da su, ako bude potrebno, spremni da uključe rezervnu specijalizovanu policijsku jedinicu za povećanje snaga na terenu i operativnih kapaciteta.

"Da bi testirali operativnu spremnost i obezbedili blisku koordinaciju svih bezbednosnih službi, Euleks, KFOR i Kosovska policija redovno sprovode zajedničke vežbe", dodali su iz te EU misije.

Ukazali su da je bezbednost žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu njihov glavni prioritet, te da će učiniti sve da podrže stabilnost Kosova i doprinesu bezbednosti njegovog stanovništva.

Ambasada SAD na Kosovu: Da se preregistracija automobila sprovede mirno i bez tenzija

SAD traže da se odluka Vlade Kosova o preregistraciji automobila sa srpskim tablicama na RKS tablice sprovede mirno, a ne da doprinese rastu tenzija, izjavio je portparol američke ambasade na Kosovu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru na pitanje RSE, iz ambasade su saopštili da SAD, zajedno sa evropskim partnerima, smatraju da je odluka Vlade Kosova u skladu sa Briselskim sporazumima i da "u principu, nemaju primedbi na nju".

"Međutim, mi smo zajedno sa međunarodnim partnerima zatražili desetomesečno odlaganje sprovođenja odluke", navodi se u odgovoru ambasade.

Uoči najavljenog stupanja na snagu odluke Vlade Kosova u vezi sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima, lokalni Srbi su krajem jula na severu blokirali puteve ka prelazima Brnjak i Jarinje.Ostale vesti

Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023
Tadić: Ne bih potpisao predlog, kakav se pojavio u javnosti
Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da evropski predlog za rešavanja kosovskog pitanja, kakav se pojavio u javnosti, ne bi potpisao, da iza toga stoji, kakao je naveo, "svojim delom", ukazujući da je odbio da potpiše i ono što je sadašnja vlast "potpisala kao Briselski sporazum".
  • 28.01.2023