Vesti
Politika

EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

To je agenciji Beta u Briselu izjavio Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, i time odgovorio na molbu Bete da razjasni da li Borel i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i sad podržavaju poruku Mogerinijeve u pismu dostavljenom jedino vlastima u Prištini, ali ne i Beogradu, iz avgusta 2015, da ZSO "neće imati izvršna ovlašćenja".

Sadržinu tog pisma je nedavno u Prištini Lajčaku otkrio bivši kosovski premijer Isa Mustafa, a pismo nosi datum dan uoči potpisivanja konačnog sporazuma Beograd-Priština o stvaranju ZSO.

"Mi bismo želeli da vas uputimo", kaže se u odgovoru Stana Beti, "na izjavu bivše visoke predstavnice EU Mogerini u Skupštini Kosova 6. maja 2016, u kojoj je ona jasno objasnila stav Evropske unije". I kako je dodao Borelov portparol, "to je: Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu neće biti uporedna vlada unutar Kosova i neće usvajati sopstvene zakone".

Federika Mogerini je takođe podvukla, navodi se u odgovoru Stana, da će ZSO "biti ustanovljena unutar postojećeg okvira zakona i vlasti Kosova, slediće nedavne zaključke Ustavnog suda, koji daju smernice da se zajamči da će, kad njegov nacrt bude urađen, Statut te Asocijacije/Zajednice biti odraz kosovskih zakona".

I kako je tad ukazala Mogerini, ZSO će "omogućiti srpskoj zajednici na Kosovu da se u potpunosti ugradi u društvo".

Beta je u svojoj molbi zvaničnicima u EU navela da Lajčak, pošto mu je Mustafa obelodanio pismo Mogerini, nije komentarisao, opovrgao niti potvrdio sadržinu pisma bivše visoke predstavnice EU.

Neki srpski zvaničnici su to ocenili, napomenula je Beta, kao "udarac nožem u leđa Beogradu", a postavljeno je i pitanje uvida i poverenja u EU kao posrednika u dijalogu Beograd-Priština.

Agencija Beta je prošlog petka takođe zatražila od Federike Mogerini, sada rektora Koledža Evrope u Brižu, da objasni zašto je sadržina tog pisma uoči potpisivanja sporazuma o ZSO držana u tajnosti od vlasti Srbije, koje su sve vreme stavljale do znanja svoje ubeđenje da će ZSO imati izvršna ovlašćenja.

Beta od bivše visoke predstavnice i posrednika EU u pregovorima Beograd-Priština nije dobila nikakav odgovor.Ostale vesti

Ustavni sud počeo razmatranje ustavnosti izbora Hotijeve vlade
Ustavni sud u Prištini održao je javnu raspravu na zahtev pokreta Samoopredeljenje da se vlada premijera Avdulaha Hotija proglasi neustavnom zbog glasanja poslanika Etema Arifija, pravosnažno osuđenog za korupciju.
  • 02.12.2020
Odloženo iseljavanje stanara iz Paviljona „E“
Leposava Stojanović (87), koja uz još 14 porodica živi u Paviljonu ”E” preko puta univerzitetske biblioteke u Prištini, neće biti iseljena dok se ne nađe „adekvatno rešenje“, potvrdio je za RTV Kim kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 02.12.2020
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020