Vesti
Politika

"EU želi što brži nastavak dijaloga – Priština koči"

Iako je Evropska unija nameravala da se ove nedelje u Briselu održi nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, prištinske vlasti su to odbile, saznaje Tanjug u Briselu.
Sedište EU (Foto Kim)

Evropska služba za spoljne poslove je, kako nezvanično saznaje Tanjug u Briselu, pozvala predstavnike ekspertskih delegacija Beograda i Prištine da 7. i 8. juna učestvuju u novoj rundi tehničkog dijaloga.

Pozivom je bilo predviđeno da se razgovara prvenstveno o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i o slobodi kretanja, energetici i zajedničkom upravljanju prelazima.

Samo dan posle upućenog poziva, na adresu Evropske služba za spoljne poslove, stigao je negativan odgovor Prištine.

Glavni prištinski pregovarač Avni Arifi je, prema navodima medija, poručio Briselu da Priština neće učestvovati u daljem dijalogu sa Srbijom, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, sve dok Beograd ne primeni dogovore o – energetici, slobodi kretanja, otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, međusobnom priznavanju univerzitetskih diploma i zajedničkom upravljanju granicama.

"Učestvovačemo u vašem pozivu tek kad se svi preostali dogovori u potpunosti budu primenili i poštovali", naveo je Arifi u svom odgovoru.

EU nije zvanično potvrdila, niti da je poslala pozinice, niti da je dobila negativan odgovor od Prištine.

Na pitanje Tanjuga o mogućem nastavku dijaloga u Evropskoj komisiji su odgovarali da su "kontakti sa obe strane u toku".

"U stalnim smo kontaktima sa glavnim pregovaračima sa obe strane. Nastavićemo razgovore u Briselu što pre je to moguće", izjavio je portparol Evropske komisije Karlos Martin Ruiz de Gordehuela.

U Briselu naglašavaju da se razgovori o primeni već postignutih dogovora vode paralelno sa novom fazom dijaloga o normalizaciji odnosa.

Kako Tanjug nezvanično saznaje u evropskim diplomatskim krugovima, do letnje pauze u Briselu se očekuje i najmanje jedna runda dijaloga na najvišem političkom nivou, u već postojećem formatu između predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Pored odbijanja Prištine da učestvuje u tehničkom dijalogu i podnese izveštaj o izdradi nacrta statuta Zajednice srpskih opština, prepreku za nastavak dijaloga predstavlja i nepostojanje konsenzusa u kosovskom parlamentu oko davanja mandata Hašimu Tačiju da vodi Prištinu u novoj fazi dijaloga koja bi trebalo da dovede do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

U Briselu i dalje naglašavaju da očekuju da se "najdalje do kraja sledeće godine" postigne pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa čija bi implementacija na terenu, između ostalog, bila i uslov za ulazak Srbije u EU.Ostale vesti

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020