Vesti
Politika

EU zahteva formiranje ZSO

Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
 • 15.05.2021
 • 16:12 h
 • Politika
 • Reporteri, Kosovo press, Kosovo online
 • komentara:
 • pregleda: 170
EU zahteva formiranje ZSO
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Dok u Demokratskoj partiji Kosova smatraju da je mogućnost ponovnog otvaranja ove teme opasno, civilno društvo pruža podršku izvršnoj vlasti za osnivanje Zajednice, ali samo na osnovu kosovskog Ustava.

Portparol Evropske komisije Peter Stano kaže za Kosovo pres da je sporazum o pridruživanju iz 2013. godine zaključen u dobroj nameri i da je na Kosovu da predloži način za njegovu primenu.

„Kosovo je 2013. godine sklopilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj nameri zaključile sve uključene strane. Nikada nije otkazan. U stvari, sporazum iz 2013. godine ratifikovala je Skupština dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Kosovo mora da predloži put napred za primenu sporazuma“, poručio je Stano u pismenom odgovoru za Kosovo pres.

Nasuprot tome, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu kaže da je stav izvršne vlasti o ovoj temi jasan i da neće biti ništa što će defunkcionalizovati Kosovo.

„Znate, vlada ima jasan stav po ovom pitanju. Takođe vas podsećam na stavove Samoopredeljenja u vezi sa ovom temom. Premijer Kurti je rekao da je sloboda udruživanja sloboda zagarantovana Ustavom, jer za to postoji Ustav i presuda Ustavnog suda, koji će biti u službi funkcionisanja zemlje, a ne u nefunkcionalizaciji država. Zbog toga smo rekli da ne može postojati jednoetničko udruživanje opština“, poručuje Krieziu.Ostale vesti

CIK ograničava troškove političkih partija tokom predizborne kampanje

Centralna izborna komisija donela je odluku da ograniči troškove političkim subjektima za kampanju za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra.

 • 20.06.2021
Političke stranke mogu potrošiti do 950.633 evra za loklane izbore
Centralna izborna komisija odobrila je na subotnjem sastanku novčana ograničenja potrošnje političkih subjekata za lokalnu izbornu kampanju 17. oktobra. Prema odluci CIK-a, gornja granica rashoda je u iznosu od 950.633 evra.
 • 19.06.2021
Od danas prijava političkih partija za lokalne izbore na Kosovu
Prijava za sertifikaciju političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata koji žele da učestvuju u Lokalnim izborima na Kosovu biće moguća od danas do 16. avgusta, saopšteno je iz CIK-a.
 • 18.06.2021
Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru
Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.
 • 18.06.2021
Guterešu i drugi mandat generalnog sekretara UN
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izabrala je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije.
 • 18.06.2021
Brnabić: Region frustriran odnosom EU prema proširenju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona, dodajući da nisu uspeli da se dogovore i oko drugih pitanja, poput deklaracije i regionalnih sporazuma.

 • 18.06.2021