Vesti
Politika

EU zabrinuta zbog nedostatka primene dogovora, spremna za nove mere

Evropska unija (EU) izražava zabrinutost što Srbija i Kosovo ne sprovode svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije i njegovom Aneksu za implementaciju, koji su strane dogovorile ranije ove godine, a koje su za njih obavezujuće i igraju ulogu na evropskom putu strana, poručuje se u saopštenju koje je izdao šef evropske diplomatije Žozep Borel u ime svih država članica EU.
EU zabrinuta zbog nedostatka primene dogovora, spremna za nove mere
Vučić, Borel, Lajčak i Kurti na sastanku u Briselu septembra 2023 (Foto European Council Frederic Sierakowski)

Putem ovog saopštenja se traži od strana da se angažuju konstruktivno i u dobroj veri, što podrazumeva početak primene dogovora na osnovu Predloga EU.

Najnoviji predlog EU o koracima za primenu dogovora je bio razlog zašto se neuspešno završila poslednja runda dijaloga lidera koja je održana 14. septembra u Briselu.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Borel je za kraj susreta optužio kosovskog premijera navodeći da on nije prihvatio evropski predlog o primeni dogovora koje su strane postigle u februaru i aneks o implementaciji koji je usaglašen u martu ove godine.

Kurti je na kraju sastanka, optužio evropskog posrednika Miroslava Lajčaka da nije nepristrasan. Iste navode je ponovio u Prištini, u ponedeljak 18. septembra.

U saopštenju koje je izdato u utorak 19. septembra rano ujutro se podsećaju strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

Traži se od njih da primene sve prethodne sporazume iz dijaloga, a posebno se podvlači da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

EU spremna da uvede nove mere

Putem ovog saopštenja se potvrđuje da je EU spremna da uvede i nove mere protiv strana ako se to pokaže potrebnim.

Naime, EU je sredinom juna uvela mere protiv vlade Kosova zbog neispunjenja zahteva koji datiraju od 3. juna, a koji uključuje povlačenje policijskih jedinica iz opštinskih objekata na severu, povlačenje gradonačlenika iz zgrada, te raspisivanje vanrednih izbora za četiri opštine na severu Kosova.

"Zahtevi dati u Izjavi u ime EU od 3. juna ostaju u potpunosti validni. Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva, ili da proceni dalje mere prema stranama, ako bude potrebno", poručuje se putem ovog saopštenja.

Podseća se na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije, te se u tom smislu traži "najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora". Podstiču se kosovski Srbi da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće.

EU ovim saopštenjem poziva sve političke aktere, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu Kosova, izbegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU.

Obe strane odgovorne za deeskalaciju na severu Kosova

U saopštenju koje je izdao Žozep Borelj u ime svih država članica EU, izražava se posebna zabrinutost zbog nedostatka napretka u procesu deeskalacije tenzija na severu Kosova i odgovornost za ovo se prebacuje na obe strane.

"Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta", podvlači se u izdatom saopštenju.

U ovom kontekstu, ocenjuje se da potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici, "nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da dalje povećaju tenzije".

Takođe se ističe da neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta kosovskih Srba/lokalnog stanovništva su "neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti".

"Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga", navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023