Vesti
Politika

EU za prištinski portal: Jasno je – nema prostora za negiranje događaja u Račku

"Jedna stvar je jasna, nema prostora za negiranje događaja u Račku“ i ovakvi stavovi „u suprotnosti su sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU“, poruka je Evropske unije nakon izjave predsednika Srbije da je „Račak fabrikovan“, prenosi Gazeta Express. Ujedno je to i prvo reagovanje EU na izricanje dvogodišnje kazne zatvora bivšem ministru iz Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, zbog slične izjave. Iz EU za prištinski portal poručuju: „Na sudovima je da utvrde da li su određene izjave krivična dela“.
EU za prištinski portal: Jasno je – nema prostora za negiranje događaja u Račku
Ilustracija (Foto: Danas)

„Negiranje i revizija su u suprotnosti sa vrednostima Evropske Unije i u suprotnosti sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU“, navodi se u odgovoru EU, prenosi Gazeta Express.

Navode da je jedna stvar jasna:

„Nema prostora za negiranje ili relativizaciju događaja koji su se desili u Račku na Kosovu u januaru 1999.“, navodi se u saopštenju.

Poručuju da je regionu potrebno pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa, te da bi „vlasti trebalo da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način i onako kakva jeste, uz poštovanje žrtava“.

Komentar EU na izricanje dvogodišnje zatvorske kazne Ivanu Todosijeviću iz Srpske liste upravo zbog izjave o Račku od pre nekoliko meseci je: „na sudovima da utvrde da li su određene izjave krivična dela“.

„Kazna mora biti proporcionalna uzimajući u obzir sve elemente slučaja“, dodaju iz EU.

Podsetimo, bivši kosovski ministar i aktuelni poslanik u kosovskoj skupštini, Ivan Todosijević – osuđen je pred prištinskim sudom na dve godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu kada je, između ostalog, rekao da je „Račak izmišljen“.

Podršku Todosijeviću uputili su predstavnici Srpske liste koji su poručili da će svi Srbi napustiti kosovske institucije ukoliko ovakva presuda ostane potvrđena i od strane Apelacionog suda.

Međutim, ono što je „isprovociralo“ reakcije mnogih zvaničnika u Prištini jeste izjava predsednika Srbije povodom ove presude – da je „zločin u Račku fabrikovan“ da je „sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“.

Nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak – advokat Tom Gaši, podneo Specijalnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije.Ostale vesti

Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala u Antaliji (Turska) je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
  • 17.06.2021
CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore
Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas i  trajaće do 16. avgusta.
  • 17.06.2021
Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.
Britanske trupe će nastaviti da doprinose NATO misiji na Kosovu (KFOR) najmanje do 2023. godine, navedeno je u saopštenju britanske vlade.
  • 17.06.2021
Odalović: Ostajem na čelu Komisije za nestale
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da mu nije prijatno što je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio njegovo povlačenje sa čela te komisije i nazvao ga "Gebelsom i Geringom". "To su teške kvalifikacije i teške reči", naveo je Odalović za N1 i za sebe rekao da je dokazani antifašista. Odalović je saopštio da se neće povući sa čela te komisije, niti sa funkcije u radnoj grupi koja deluje na Kosovu, jer ga kako kaže na njih nije postavio Kurti, već Vlada Srbije.
  • 17.06.2021
Davidou: Rumunija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvija Davidou izjavila je da ta zemlja ostaje pri stavu da ne prizna "samoproglašenu državu Kosovo".

  • 17.06.2021
Pacoli: Nećemo glasati ni za jednu izjavu obeleženu fusnotom
Poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala je sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.
  • 17.06.2021