Vesti
Politika

EU za prištinski portal: Jasno je – nema prostora za negiranje događaja u Račku

"Jedna stvar je jasna, nema prostora za negiranje događaja u Račku“ i ovakvi stavovi „u suprotnosti su sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU“, poruka je Evropske unije nakon izjave predsednika Srbije da je „Račak fabrikovan“, prenosi Gazeta Express. Ujedno je to i prvo reagovanje EU na izricanje dvogodišnje kazne zatvora bivšem ministru iz Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, zbog slične izjave. Iz EU za prištinski portal poručuju: „Na sudovima je da utvrde da li su određene izjave krivična dela“.
EU za prištinski portal: Jasno je – nema prostora za negiranje događaja u Račku
Ilustracija (Foto: Danas)

„Negiranje i revizija su u suprotnosti sa vrednostima Evropske Unije i u suprotnosti sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU“, navodi se u odgovoru EU, prenosi Gazeta Express.

Navode da je jedna stvar jasna:

„Nema prostora za negiranje ili relativizaciju događaja koji su se desili u Račku na Kosovu u januaru 1999.“, navodi se u saopštenju.

Poručuju da je regionu potrebno pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa, te da bi „vlasti trebalo da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način i onako kakva jeste, uz poštovanje žrtava“.

Komentar EU na izricanje dvogodišnje zatvorske kazne Ivanu Todosijeviću iz Srpske liste upravo zbog izjave o Račku od pre nekoliko meseci je: „na sudovima da utvrde da li su određene izjave krivična dela“.

„Kazna mora biti proporcionalna uzimajući u obzir sve elemente slučaja“, dodaju iz EU.

Podsetimo, bivši kosovski ministar i aktuelni poslanik u kosovskoj skupštini, Ivan Todosijević – osuđen je pred prištinskim sudom na dve godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu kada je, između ostalog, rekao da je „Račak izmišljen“.

Podršku Todosijeviću uputili su predstavnici Srpske liste koji su poručili da će svi Srbi napustiti kosovske institucije ukoliko ovakva presuda ostane potvrđena i od strane Apelacionog suda.

Međutim, ono što je „isprovociralo“ reakcije mnogih zvaničnika u Prištini jeste izjava predsednika Srbije povodom ove presude – da je „zločin u Račku fabrikovan“ da je „sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“.

Nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak – advokat Tom Gaši, podneo Specijalnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije.Ostale vesti

Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020