Vesti
Politika

EU upozorava Kurtija zbog podrivanja procesa dijaloga

U Evropskoj uniji ocenjuju da poslednje izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija o principama vođenja dijaoga sa Beogradom, "podrivaju ovaj proces" i dodaju da bi Kurti zbog ovakvih izjava mogao da snosi isključivu odgovornost za "nedostatak napretka", ali i mogući "neuspeh" dijaloga Beograda i Prištine.
EU upozorava Kurtija zbog podrivanja procesa dijaloga
Ilustracija (Foto Kim)

"EU je uvek pozivala strane da se uzdrže od akcija i izjava koje su štetne za atmosferu potrebnu za uspešno napredak u dijalogu i normalizaciju odnosa", saopšteno je Tanjugu iz Evropske službe za spoljne posove.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu dodaju da EU ovim želi Aljbinu Kurtiju da stavi do znanja da se stavlja "u sedište pažnje" i da bi na kraju mogao biti okrivljen "i od EU i od SAD" zbog svojih stvova koji mogu da prolongiraju proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

"To bi moglo dalje da ima ozbiljne psledice po Kosovo", navode izvori u Briselu.

U Briselu dodaju da su EU i SAD sada "vrlo dobro koordinisane i sinhronizobvane" kada je reč o procesu normalizacije odnosa i da Kurtiju "neće biti lako da se izvuče" ukoliko odluči da podriva dijalog Beograda i Prištine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je juče da bi dijalog sa Beogradom trebalo da se zasniva na četiri principa od kojih je kao prvi naveo priznanje nezavisnosti Kosova, a zatim i odbacio razgovor o Zajednici srpskih opština.

Među ostalim principima Kurti je naveo i da Beograd treba da prizna navodne zločine na Kosovu.Ostale vesti

Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021
Rakić: Očekujem ubedljivu pobedu
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je jutros nakon glasanja da je zadovoljan načinom na koji je izborni dan počeo.
  • 17.10.2021
Radojević: Da odbranimo naše pismo i slobodu kretanja
Kandidat ispred Srpske liste za gradonačelnika Severne Mitrovice neposredno nakon glasanja kazao je da će nastojati da očuva slobodu kretanja, uprkos proteklim dešavanjima u ovom delu Mitrovice.
  • 17.10.2021