Vesti
Politika

EU u Prištini: Transformacija samo u skladu sa ustavom

Transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku može da bude sprovedena samo u skladu sa kosovskim ustavom, kažu predstavnici Kancelarije EU u Prištini.
EU u Prištini: Transformacija samo u skladu sa ustavom
Priština (Foto arhiva Kim)

Kosovski parlament je prošle sedmice usvojio u načelu tri nacrta zakona o tsransformaciji KBS, dok su protiv bili poslanici Srpske liste, podseća Zeri.

"Evropska unija traži da se transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) izvrši u skladu sa Ustavom Kosova i uzimajući u obzir interese i zabrinutosti svih zajednica u zemlji, a ne na način kako je to učinjeno prilikom prvog čitanja u parlamentu, bez saglasnosti Srpske liste", naveli su iz misije EU u Prištini.

Zeri piše da su iz Kancelarije EU rekli da podržavaju sveobuhvati proces koji dovodi do usvajanja zakona o transformaciji KBS.

Kosovski parlament je prošle sedice usvojio tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku s ciljem da zaobidju ustavne prome za koje moraju da se pitaju i predstavnici srpske zajednice.Ostale vesti

RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020
Server: Grenelov spektakl za šefa
Sporazum u Vašingtonu nije ozbiljan, značajniji je onaj iz Brisela od pre osam godina, smatra profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber. Po mišljenju Danijela Servera, američkog stručnjaka za Balkan, potpis u Beloj Kući je “Grenelov politički spektakl za njegovog šefa”.
  • 23.09.2020
Nakon Vašingtona kosovske institucije na velikom ispitu
“Živimo u svetu sistemske, planirane i ciljane diskriminacije, kako bi se demotivisala vera običnog čoveka da je ovde moguće zasnovati normalan život”, smatra Stefan Filipović ispred Centra za mir i toleranciju. Direktor NVO ACDC Dušan Radaković i Ognjen Gogić ispred Aktiva navode da su kosovske institucije nakon potpisanog spozuma u Vašingtonu na velikom ispitu, te da je rad na unapređenju međuljudskih odnosa na Kosovu stavljen u drugi plan. 
  • 23.09.2020
Đurić upoznao delegaciju DFC sa potencijalima na Kosovu
Na sastanku sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić govorio je o potencijalima za ekonomska ulaganja na Kosovu, posebno u većinski srpskim sredinama.
  • 23.09.2020
Mihajlovićeva sa degacijom DFC
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović sastala se sa delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC), a razgovaralo se o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.
  • 23.09.2020
Lajčak: EU podržava dijalog BG i PR
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  juče je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Finske i državnim sekretarom za evropske poslove Češke o dijalogu Beograda i Prištine. "EU podržava dijalog Beograda i Prištine", poručio je Lajčak.
  • 23.09.2020