Vesti
Politika

EU: Stikeri ostaju

Portparol Evropske unije Petar Stano izjavio je da u nedostatku dogovora o trajnom rešenju za registarske tablice vozila iz Srbije i Kosova, nastavlja da važi režim nalepnica, prenosi Radio Slobodna Evropa.
EU: Stikeri ostaju
Ilustracija (Foto Kim)

U pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, Stano je izrazio žaljenje EU što nije postignut dogovor glavnih poregovarača o registarskim tablicama, na jučerašnjem sastanku, kada je istekao rok za pronalazak rešenja.

"EU, kao fasilitator, poziva glavne pregovarače Kosova i Srbije da se ponovo sastanu narednih dana u Briselu kako bi se dogovorili o daljem putu za postizanje sporazuma", poručio je Peter Stano.

Glavni pregovarači iz Prištine i Beograda, Besnik Bisljimi i Petar Petković nisu uspeli da pronađu zajednički stav oko pitanja registarskih tablica. Kosovska vlada je u septembru uvela mere reciprociteta za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo, zbog čega je došlo do zaoštravanja prilika na severu Kosova.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je 30. septembra izdejstvovao dogovor sa stranama čime je došlo do deeskalacije na severu. U tom dogovoru je takođe usaglašeno da se formiranju radne grupe koje bi izradile predlog za trajno rešenje koje bi potom dobilo politički pečat.

Rok za postizanje dogovora je bio najkasnije šest meseci nakon prvog sastanka radne grupe, koja je sa radom počela 21. oktobra.

U svetlu neuspeha da se postigne dogovor, portparol EU, Peter Stano je naglasio da međunarodna zajednica i evropske institucije očekuju da se obe strane uzdrže od bilo kakvog jednostranog delovanja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na terenu i oteža dalji napredak u dijalogu.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022