Vesti
Politika

EU: Srbija i Kosovo da se suzdrže od izjava koje ne služe normalizaciji

Evropska unija poziva Srbiju i Kosovo da se uzdrže od akcija i izjava koje ne služe normalizaciji odnosa, izjavili su za Klan Kosova iz EU, prenosi agencija Beta.

EU: Srbija i Kosovo da se suzdrže od izjava koje ne služe normalizaciji
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Na pitanje klankosova.tv u vezi mape koju je na Instagramu objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz EU je poručeno da je Unija uvek pozivala sve političke aktere u Srbiji, na Kosovu i u ostatku regiona da se uključe u akcije i izjave koje stvaraju i promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a ne obrnuto.

Evropska unija kaže da bi Srbija i Kosovo trebalo da se uzdrže od akcija i izjava koje ne služe normalizaciji odnosa.

„Kao što smo rekli mnogo puta tokom godina, Srbija i Kosovo moraju da se uzdrže od akcija i izjava koje su kontraproduktivne za normalizaciju njihovih odnosa i rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma“, navodi se.

Ispod mape Kosova sa srpskom zatavom koja je objavljena Vučićevom nalogu povodom 17. godišnjice „martovskog pogroma“ piše „Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje, nego ispod njega, vidi vaskrsnuće“.

Vučić je takodje izjavio da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo pre 17 godina, jer će Srbija imati „odgovoran, jasan, ozbiljan“ odgovor.

Na objavljivanje mape Kosova sa zastavom Srbije bilo je oštrih rekacija iz Prištine.

Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri upitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da li mu nedostaje NATO bombardovanje“ i podsetila da je tako reagovala i na jednu provokaciju Vučića tokom pregovora.

Bivša ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku ocenila je da je objavljivanje takve mape verbalna agresija i zatražila da se Vučić kazni.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je Srbija pod Vučićevom „autokratskom vlašću u hipnotičkom stanju“ u kojem se podstiče propaganda i mržnja prema susedima.

Poslanik u Skupštini Kosova pokreta Samoopredeljenje Armend Muja kazao je da je Vučić „nasmešeni“ Slobodan Milošević „i da ima iste namere da Kosovo stavi pod srpsku dominaciju“.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021