Vesti
Politika

EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi

"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Učesnici sastanka polemisali su o najnovijim ključnim dešavanjima u vezi sa zadovoljavanjem političkih kriterijuma, kao i o stanju stvari u vezi sa ekonomskim kriterijumima, finansijskoj saradnji i primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz 2015. god.

"Učesnici su pozdravili kontinuiranu stratešku posvećenost Kosova njegovom evropskom putu i dijalogu sa Srbijom koji pomaže EU. Saglasili su se oko hitne potrebe da se ubrzaju procesi reforme, uključujući kroz drugu fazu Evropske agende reforme, koja zahteva veći fokus svih političkih aktera i delotvornu strukturu koordinacije unutar kosovskih institucija", navodi se u zajedničkoj izjavi.

U saopštenju Saveta se ističe da je na zasedanju podvučen značaj kontinuiranog savesnog angažovanja na pregovorima i postizanju sveobuhvatnog i zakonski obavezujućeg sporazuma o normalizaciji.

"To je od presudnog značaja da bi Kosovo i Srbija mogli da ostvare napredak svako na svom evropskom putu. Učesnici su se saglasili da se svi prethodni sporazumi moraju poštovati i primeniti".

Takođe, učesnici su ponovili značaj vizne liberalizacije za građane Kosova, a odluka o predlogu i dalje je kod Saveta na razmatranju.

Na sastanku je bilo reči i o prioritetima reforme u oblastima među kojima su reforme vladavine prava i pravosuđa, poštovanje osnovnih prava, reforma javne uprave, ekonomski razvoj, obrazovanje i zapošljavanje.

"Što se tiče Specijalizovanih veća, učesnici su pohvalili saradnju koju su nedavno pokazali kosovski organi vlasti i uhapšeni. Učesnici su se saglasili sa potrebom za daljom posvećenošću Kosova, u potpunosti u skladu sa njegovim pravnim poretkom i međunarodnim obavezama, sa istinskim naporima koji se ulažu da bi se zagarantovali vladavina prava, osnovne slobode, pravda i pomirenje", navodi se u saopštenju.

Napominje se da su učesnici saglasni oko značaja aktivnog učešća Kosova u regionalnoj saradnji, posebno u primeni Akcionog plana za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta i Zelene agende za Zapadni Balkan podržane na samitu u Sofiji, kao i u primeni zelene i digitalne tranzicije.

Video konferenciji članova Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU pristustvovali su visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, premijer Avdulah Hoti i ministri u vladi Kosova.Ostale vesti

Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021
Kurti: Nije mi poznata odluka CIK-a
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.
  • 20.01.2021