EU: Rešenje mora biti održivo i realno

Rešenje za odnose Beograda i Prištine mora da bude održivo, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti, u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, poručila je portparolka EU Maja Kocijančič, reagujući na izjavu Ivice Dačića o razgraničenju kao zvaničnoj ponudi Beograda.

Podeli ovaj članak sa:
 • Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

Maja Kocijančič je poručila da je u toku rad na pravnoobavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji će doneti trajno rešenje za sva otvorena pitanja.

"To rešenje mora da bude održivo i realno rešenje, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti i u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, kao i da bude prihvatljivo za sve države članice EU", naglasila je Kocijančičeva.

Portparolka EU je saopštila da je sveobuhvatan pravnoobavezujući sporazum hitan i ključan za napredak Srbije i Kosova ka EU, kao i za stabilnost u regionu.

"Usresređeni smo na tekući posao u okviru dijaloga koji će biti intenziviran čim tarife budu ukinute", zaključila je Kocijančičeva.

Visoka predstavnica Federika Mogerini juče je izjavila da je spremna da zakaže novu rundu dijaloga "sledećeg jutra" nakon što budu ukinute tarife, jer je to preduslov za uspešne razgovore.

Mogerinijeva je naglasila da je spremna ne samo da nastavi razgovore, već i da "nas zaključa koliko je potrebno, na dan, jedan mesec, ili tri meseca" kako bi se došlo do sporazuma.

Ostale vesti

 • Vučić: Jedna iskra da zapali region

  Vučić: Jedna iskra da zapali region

  Svaki dan odlaganja rešenja za Kosovo je stvaranje uslova da jedna iskra zapali ceo region, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu agenciji Rojters.

 • Sporazum ili razmena neprihvatljiva ponuda

  Sporazum ili razmena neprihvatljiva ponuda

  Komentarišući nedavno objavljen izveštaj Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu, u kojem se vlasti u Prištini kritikuju zbog nasilja nad povratnicima, uzurpirane imovine i slabih rezultata u procesu povratka raseljenih, Nenad Radosavljević, koji je po dolasku mirovne misije bio savetnik za povratak Specijalnog izaslanika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu, ne očekuje nikakve bitne promene na terenu i eventualno bolji odnos prema povratnicima.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane