Vesti
Politika

EU rasporedila 22 dugoročna posmatrača za izbore na Kosovu

Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu rasporedila je 22 dugoročna posmatrača za lokalne izbore zakazane za 17. oktobar.

EU rasporedila 22 dugoročna posmatrača za izbore na Kosovu
Konrad Olszevski (Foto Kim)

"Izborna posmatračka misija EU, koju predvodi glavni pomstrač Lukas Mandl, član EP iz Austije, započela je svoje aktivnosti u Prištini 5. septembra, dolaskom osnovnog tima od 10 stručnjaka", kazao je zamenik glavnog posmtrača misije Konrad Olszevski.

On ističe da je raspoređeno 11 timova, dugoričnih posmatrača, sa ciljem praćenja situacije tokom izbora.

"Svaki tim ima dva člana, koji će proceniti kampanju, i pripreme za izbore u svim opštinama širom Kosova. Dugorčni posmatrači su ključni za sprovođenje, potpune i sveoobuhvatne procene izbornog procesa, u skladu sa standardom i metodologijom EU za posmtranje izbora", objasnio je Olszevski.

On napominje da dugoročni posmatrači dolaze iz 19 zemelja, i da će se sastati sa lokalnim zvaničnicima zaduženim za sporvođenje izbora, kao i sa kandidatima i predstavnicima političkih partija, medijima i predstavnicima civilnog društva.

"Posmatrači će biti naše uši i oči tokom izbora. Posmatrači misije pridržavaće se svih procedura i pravila koje su usvojile kosovske vlasti u vezi sa pandemijom koronavirusa", dodao je Konrad.

Kako bi u toku dana izbora sva biračka mesta bila posećena, misija EU organizovaće i kratkoročne posmatrače.

Izborna posmatračka misija, kako je rekao Olszevski, zadržaće svoju neutralonost i neće se mešati u politička dešavanja.

EU EOM će ostati na Kosovu do okončanje izbornog procesa, uključujući i mogući drugi krug lokalnih izbora 14. novembra.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021