Vesti
Politika

EU produžila mandat Tomašu Sunjoku

Savet Evropske unije produžio je mandat šefu Kancelarije EU na Kosovu Tomašu Sunjoku do 31. avgusta 2023. godine.
EU produžila mandat Tomašu Sunjoku
Tomaš Sunjok (Foto Kancelarija EU na Kosovu)

Kako se navodi, zadatak Sunjoka, je da doprinese promovisanju stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova, uključujući i jačanje stabilnosti u regionu i doprinos regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu. Promovisanju Kosova koje je posvećeno vladavini zakona i zaštiti manjina i kulturnog i verskog nasleđa, kao i podržavanje evropske perspektive Kosova i zbližavanje sa EU u skladu sa perspektivom regiona i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Sunjok je imenovan na ovu funkciju 1. septembra 2020. godine.

Osim Sunjoku, mandat je za isti period produžen i specijalnom predstavniku EU u Bosni i Hercegovini, Johanu Setleru.Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021