EU: Priština pozvana u Helsinki zbog razgovora o regionu

Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana, među njima i Kosovo, pozvani su da krajem avgusta prisustvuju neformalnom sastanku šefova diplomatija EU u Helsinkiju zbog razgovora o regionalnoj saradnji, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

Šefica EU diplomatije Ferderika Mogerini po prvi put je zvanično pored ministara zemlja kandidata pozvala i šefove diplomatija Kosova i BiH da prisustvuju neformalnom sastanku Saveta EU ministra koji se 28. i 29. avgusta održava u Helsinkiju.

"Partneri sa Zapadnog Balkana pozvani su na neformalni sastanak ministra spoljnih poslova u Helsinki krajem meseca zbog važne diskusije o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji", poručio je portparol EU za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li poziv Bedžetu Pacoliju, ministru spoljnih poslova Kosova, koje nije ni kandidat za članstvo niti od svih članica EU priznata država, znači i promenu pristupa odnosno formata dosadašnje prakse sastanaka ministra Unije sa ministirima zemalja kandidata, iz Brisela poručuju da je u pitanju poziv zbog "neophodnosti i koristi" učešća svih sa Zapadnog Balkana.

"Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana su pozvani na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera", zaključuje portparol EU.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini odlučila je da na poslednji nezvanični sastanak Saveta EU kome će ona predsedavati umesto zemalja kandidata pozove sve partnere sa Zapadnog Balkana.

Šef diplomatije Ivica Dačić okarakterisao je ovaj potez Mogerinijeve kao "presedan" gde je pozvana "teritorija " koja je "daleko od statusa kandidata za članstvo".

"Očigledno da na kraju svog mandata ona želi da pokaže da je nešto uradila za Kosovo, ali to nije korektno prema Srbiji", rekao je nedavno Dačić.

Kosovski minstar Bedžet Pacoli i ranije je dolazio na neformalne sastanke šefova EU diplomatija i zemlja kandidata gde bi na marginama održavao bilateralne sastanke.

Ovo je prvi put da je Pacoli dobio i zvaničan poziv visoke predstavnice.

Ostale vesti

 • Mito za priznanje

  Mito za priznanje

  Ahmed Šahid, nekadašnji ministar spoljnih poslova Maldiva, osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara da bi ta zemlja 2009. godine priznala nezavisnost Kosova, navodi Zeri.

 • Godina od uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH

  Godina od uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH

  Prošlo je tačno godinu dana od kako je Vlada Kosova, 6. novembra 2018. godine, uvela takse od 10 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u članstvo u Interpol, ali i na proces povlačenja priznanja nezavisnosti od strane nekoliko država, što je Priština ocenila kao „destruktivno ponašanje“ Srbije, ali i pravdala „razvojem domaćeg tržišta“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane