Vesti
Politika

EU pozvala Prištinu da omogući glasanje na referendumu

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je vlasti u Prištini da omoguće Srbima na Kosovu da glasaju 16. januara na referendumu o ustavnim promenama, naglasivši da svi građani imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.
EU pozvala Prištinu da omogući glasanje na referendumu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

"Sa žaljenjem konstatujemo da kosovske vlasti nisu dozvolile organizaciju glasanja za referendum", rekao je Peter Stano i pozvao vlasti u Prištini da primene "postojeću praksu glasanja u organizaciji OEBS-a".

Stano je naveo da je šef diplomatije EU Žozep Borelj sinoć telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kasnije i s predsednikom vlade Kosova Aljbinom Kurtijem.

"Borelj je ponovio stav EU da svaki Srbin na Kosovu mora imati mogućnost da da svoj glas kroz proces `skupljačkih kutija`, koji organizuje OEBS", naveo je Stano.

Portparol Evropske unije je istakao da "građani ne smeju da plaćaju cenu političkih razmirica, pogotovo kada je reč o demokratskim procesima".

Takođe je naglasio da svi građani, uključujući i Srbe na Kosovu, imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.

Stano podseća da OEBS ima ustanovljenu dugogodišnju praksu organizacije glasanja putem "skupljanja glasačih listića", koja se koristila 2012, 2014, 2016, 2017 i 2020. godine.

On je uputio poziv stranama da nađu obostrano prihvatljivo rešenje koje bi omogućilo glasačima koji žive na Kosovu da sprovedu svoje demokratsko pravo i pozvao obe strane da o tome "razgovaraju kroz dijalog kome posreduje EU".Ostale vesti

Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022
Vlada Kosova: Reciprocitet neće biti tema u Briselu

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je danas iz kosovske vlade.

  • 07.08.2022
Tolkač: Stav Kijeva prema KiM se ne menja

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač ponovio je u subotu da se stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije ne menja, odnosno, da Ukrajina ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine.

  • 07.08.2022
Svečlja: Iza napada na Gazivodama stoje ilegalne srpske grupe, Srpska lista reagovala

Srpska lista osudila je danas svaki vid ugrožavanja bezbednosti, kako se navodi u saopštenju “bez obzira sa koje strane dolazi”, i pozvala građane da “ne nasedaju na provokacije Dželjalja Svečlje i vlasti iz Prištine”.

  • 06.08.2022
Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi prostor za razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
  • 06.08.2022
Bisljimi: Elektrosever igra opasnu igru, Vlada neće zimi da plaća struju
Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, rekao je da je Elektrosever falsifikovao dokument KOSTT-a i da ova kompanija igra opasnu igru.
  • 06.08.2022