Vesti
Politika

EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu
Peter Stano (Foto N1)

U pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa ukazuje da su "izbori kamen temeljac demokratije" i u tom kontekstu navodi da EU žali što Srpska lista nije iskoristila svoje demokratsko pravo da učestvuje na predstojećim lokalnim izborima.

Srpska lista je najveća partija kosovskih Srba ali odbija da učestvuje na izborima u opštinama na severu Kosova uz obrazloženje da nisu ispunjeni njihovi zahtevi za povratak u kosovske institucje – formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i uklanjanje kosovskih specijalnih jedinica sa severa.

Vanredni izbori za gradonačelnike opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su raspisani za 23. april nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste podneli ostavke novembra prošle godine zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Prethodno su zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) 24. marta takođe izrazile žaljenje što Srpska lista nije iskoristila "demokratsko pravo da učestvuje na izborima, te podvukli da su oni zakazani u skladu sa zakonima.

U zajedničkom saopštenju su sve strane pozvane na "uzdržanost i izbegavanje nasilja koje može poremetiti izbore".

Lokalni izbori u opštinama na severu su već jednom odloženi decembra prošle godine na zahtev međunarodne zajednice.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023