Vesti
Politika

EU pozitivno odgovorila na zahtev nadgledanja lokalnih izbora

Predsednica Kosova Vjosa Osmani dobila je pozitivan odgovor predstavnika EU u vezi sa zahtevom za nadgledanje lokalnih izbora 17. oktobra.

EU  pozitivno odgovorila na zahtev nadgledanja lokalnih izbora
Sa prethodnih izbora (Foto Kim arhiva)

Osmani je postavila takav zahtev u pismu upućenom 18. juna 2021. godine predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoli, kao i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žosepu Borelju. Obojica visokih zvaničnika EU pozitivno su odgovorili na zahtev predsednice Osmani.

Za razliku od prošlih parlamentarnih izbora, na kojima je Misija EU za posmatranje izbora bila sastavljena od malog broja stručnjaka, na lokalnim izborima 2021. godine EU će biti prisutna sa punom misijom za posmatranje izbora na Kosovu do potvrde izbornog rezultata.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj, izrazio je uverenje, da će konačni izveštaj i preporuke Misije za posmatranje izbora, biti značajne za buduće izborne reforme na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Borelj se zahvalio kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova i Centralnoj izbornoj komisiji, na pokazanoj posvećenosti i brzini, u cilju olakšavanja raspoređivanja Misije.

Šef diplomatije EU, poželeo je kosovskoj predsednici uspešno sprovođenje izbora.

Predsednik Evropskog parlamenta Sasoli je u pismu upućenom predsednici Osmani 13. jula potvrdio spremnost Evropskog parlamenta da učestvuje u praćenju izbora na Kosovu, kaoi početak pripremnih procedura za ovaj proces.

U međuvremenu, u pismu Borrelja od 17. avgusta najavljuje se da će nakon što Evropski parlament imenuje svoje predstavnike, visoki predstavnik EU imenovati šefa misije, koji će zajedno sa timom stručnjaka doputovati na Kosovo u naredne nedelje.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021