Vesti
Politika

EU pozdravila dogovor o rešenju krize na severu

Evropska unija je pozdravila dogovor o rešenju krize na severu Kosova koji je danas postignut u Briselu i pozvala obe strane da primene sve ranije postignute dogovore i da nastave dijalog u cilju normalizacije odnosa.
EU pozdravila dogovor o rešenju krize na severu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

„EU pozdravlja ishod današnje rasprave i poziva obe strane da se konstruktivno uključe u dijalog kako bi se učinio brz napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa“, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U saopštenju se dodaje da je EU tokom današnjih pregovora „primila k znanju“ zabrinutost Beograda zbog nesprovođenja dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i zbog toga što u nedavnom slučaju pred Apelacionim sudom Kosova nije postojalo veće u kojem većinu sudija čine kosovski Srbi.

„EU će kao posrednik raditi na rešavanju otvorenih pitanja koja proističu iz Briselskog sporazuma sa obe strane“, navodi se u saopštenju i dodaje da će to biti prioritet na jednom od narednih sastanaka glavnih pregovarača pre kraja godine.

EEAS je saopštila da su „glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bisljimi, posle opsežnih razgovora u kojima je posredovao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak“, postigli dogovor za rešenje tenzija na severu Kosova i rad na održivom rešenju „koje bi obezbedilo slobodu kretanja za sve ljude“.

Dve strane su se dogovorile da jedinice specijalne policije koje su trenutno razmeštene na prelazima Jarinje i Brnjak budu uklonjene zajedno s barikadama počev od 2. oktobra u 8.00 najkasnije do 16.00.

Kfor će se rasporediti na Jarinju i Brnjaku pre početka istovremenog uklanjanja (jedinica specijalne policije) i ostaće tamo otprilike dve nedelje radi zaštite bezbednog i sigurnog okruženja i garantovanja slobode kretanja.

Posle mera za deeskalaciju situacije na terenu, navodi se u saopštenju, počeće primena režima nalepnica kao što je dogovoreno u okviru dijlaoga pod okriljem EU kao privremena mera dok ne bude dogovoreno trajno rešenje.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021