EU poslanicima: Odustanite od ukidanja zakona o Specijalnom sudu

Kancelarija EU na Kosovu apeluje na povlačenje inicijative za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu u kosovskoj skupštini, podsećajući pokretače zahteva da su se još pre dve i po godine obavezali na posvećenost vladavini prava na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sedište EU u Briselu (Foto Kim)

"Svaki pokušaj da se opozove ili promeni mandat Specijalnih komora ozbiljno narušava takvu obavezu i ugrozio bi zajednički rad EU i Kosova u oblasti vladavine prava koji je obavljen poslednjih godina. Ovo bi štetno uticalo na odnose Kosova sa EU", navodi se u pozivu iz sedišta misije EU u Prištini.

Inicijativu za ukidanje zakona o specijalnim komorama i specijalnom tužilaštvu pokrenula su 22. decembra prošle godine 43 poslanika na Kosovu.

Ta inicijativa, koja je još uvek u toku pred kosovskim parlamentom, podstiče veliku zabrinutost u EU i njenim zemljama članicama.

EU na Kosovu pozdravlja poslednje javne izjave političkih lidera u korist poštovanja obaveza Kosova.

Brisel, takođe, pohvaljuje medije i civilno društvo koje je podiglo svoj glas protiv ove štetne inicijative u parlamentu.

"EU čvrsto podržava napredak Kosova u njegovim evropskim integracijama. Napredak Kosova u pravcu integracije u EU, uključujući iskrene napore koje Kosovo ulaže kako bi se zajemčili demokratija, vladavina prava, ljudska prava i pomirenje danas treba više podrške nego ikada", navedeno je u pozivu.

Ističe se da kosovski lideri moraju da drže Kosovo čvrsto usidrenim na evropskoj agendi koju deli region Zapadnog Balkana, u skladu sa željama i očekivanjima naroda na Kosovu.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane