Vesti
Politika

EU: Podrška Kosovu u vladavini prava

„Kakav god bio ishod izbora, Evropska unija će nastaviti da podržava Kosovo kako bi osiguralo da njegov put ka Evropi bude nepogrešiv“, rekao je Samuel Žbogar.
EU: Podrška Kosovu u vladavini prava
Samuel Žbogar (Foto arhiva KIM)

Sastanak Zajedničkog odbora za koordinaciju vladavine prava koji čine specijalni predstavnik EU Samuel Žbogar, šef Euleksa Bern Borhart i zamenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kući, sazvan je kako bi se sagledao napredak koji je Kosovo postiglo u oblasti vladavine prava.

Članovi ovog odbora akcenat su stavili na o najnoviju verziju izveštaja o napretku koji će biti objavljen 13. juna, navodi se u saopštenju EU.  

„Dok međunarodno prisustvo na Kosovu započinje proces smanjenja, građani Kosova mogu biti uvereni da Evropska unija ostaje privržena negovanju evropske budućnosti Kosova. Razlika će biti u tome što će lokalne institucije sve više biti na mestu vozača“, rekao je Žbogar.

Zamenik premijera i ministar pravde u tehničkoj vladi, Hajredin Kući rekao je da je doprinos EU i Euleksa u oblasti imao je veliki značaj u jačanju vladavine prava na Kosovu.

Kući je pohvalio saradnju kosovskih institucija sa Euleksom u svim oblastima prava, što je, kako je rekao, dovelo do jačanja kapaciteta lokalnih institucija i vladavine prava sveukupno.

“Prenos nadležnosti sa Euleksom na Kosovo pokazuje da su kapaciteti lokalnih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala povećani i da će preuzimanje tih nadležnosti povećati odgovornosti lokalnih institucija.

Danas smo razgovarali o mnogim aspektima ovog procesa koji ima za cilj stvaranje pravnog okruženja koji nudi jednak pristup pravdi svim građanima Kosova”, rekao je Kući.

Šef Euleksa, Bern Borhart je naglasio da ovakvi sastanci Zajedničkog odbora za koordinaciju vladavine prava pružaju priliku da se preispitaju napretci koji su postignuti.

„Nedavni sporazum za produžetak našeg mandata za još dve godine jasan je stav koji podržava vladavinu prava na Kosovu i signal obnovljenog partnerstva između Kosova i Euleksa. Ovo je naš poslednji sastanak pre izbora na Kosovu i pre isteka trenutnog mandata Euleksa. Radujemo se novom zamahu u našoj saradnji i danas smo potvrdili kontinuitet našeg partnerstva. Težište u naredne dve godine biće „više zajedništva, za dobrobit Kosova“, rekao je Borhart.   Ostale vesti

Makron: Pozdravljam dogovor iz Ohrida, nastavićemo da učestvujemo u procesu dijaloga
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" kao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i Nemačka nastaviti da aktivno učestvuju u procesu dijaloga.
  • 24.03.2023
Đilas: Oni koji su mahali papirima sad da objasne ko im je dao te falsifikate
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilas rekao je za Nova.rs, reagujući na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje "afere Mauricijus", da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega u koje je poverovao veliki broj ljudi. On je dadao da je sada na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.
  • 24.03.2023
Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

  • 24.03.2023
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
  • 24.03.2023
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
  • 24.03.2023
Lideri EU pozdravili dogovor Beograda i Prištine
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.
  • 24.03.2023